"U ime obitelji" ukrali fotografiju i izmislili priču

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portal libela.org reagirao je na propagandnu fotografiju koju je na svom Facebook profilu objavila inicijativa "U ime obitelji".
Na toj je fotografiji djevojčica skutrena u fetus položaj, leži na asfaltu, a oko nje je kredom nacrtan ženski lik tako da izgleda kao da leži u majčinom trbuhu.

Uz sve to "U ime obitelji" ispisala je: "Ova djevojčica nikada nije vidjela svoju majku, pa ju je nacrtala kredom i zaspala na njoj. Svako dijete treba tatu i mamu!".
Libela.org je objavila da "U ime obitelji" ne preza ni pred kakvim manipulacijama. Priča iza slike djevojčice potpuno je drugačija nego što sugerira ta inicijativa. Riječ je o nećakinji umjetničke fotografkinje Bahareh Bisheh koja je zaspala na asfaltu blizu fotografkinjine kuće. Neko vrijeme se igrala, a zatim legla i zaspala. Bisheh navodi da nije riječ ni o kakvom prikazivanju sirotana bez roditelja niti se iza fotografije krije ikakva tragična priča. Jednostavno, Bisheh je iskoristila trenutak za kreativan čin.
Libela.org postavlja i pitanje je li inicijativa "U ime obitelji" platila autorska prava fotografkinji ili dobila njenu dozvolu za korištenje fotografije. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter