"U ime obitelji" traži nadzor programa HRT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" zatražila je danas od Programskom vijeću HRT-a nadzor programa HRT-a tijekom provedbe državnog referenduma o Ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice žene i muškarca, te nadzor nad dosadašnjim praćenjem aktivnosti "U ime obitelji" u programu HRT-a.

Iz Građanske inicijative podsjećaju da javna televizija treba biti "u službi interesa građana i javnosti koji ju svojom pretplatnom i financiraju".

Stoga, kako upozoravaju, "zabrinjava sužavanje i jednostrano prikazivanje referendumskog postupka i sudjelovanje HRT-a u službi aktualne vlasti, protivno Kodeksu dobre prakse za referendum koji je preporučila Venecijanska komisija Vijeća Europe i Pravilima o postupanju HRT-a tijekom referenduma".

Primjetno je, ističu iz inicijative, kako ni u jednom "referendumskom" prilogu nije moguće uočiti bilo kakvu zastupljenost predstavljanja pozitivnog stajališta o referendumskom pitanju vezano za Ustavnu definiciju braka, otkad je Hrvatski sabor raspisao referendum, a posebice se to odnosi na najgledanije informativne emisije HRT-a.

Dužnost je Programskog vijeća HRT-a da zastupa i štiti interes javnosti provođenjem nadzora programa, a osobito da prati provedbu programskih načela i obveza utvrđenim Zakonom i Ugovorom između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH, naglašava inicijativa "U ime obitelji".

U slučaju njihovog nepoštivanja, Programsko vijeće dužno je pisano upozoriti Ravnateljstvo HRT-a i glavne urednike na HRT-u, uz dostavu upozorenja Nadzornom odboru HRT-a, zaključuju iz Građanske inicijative "U ime obitelji", koja je podnositelj Zahtjeva za raspisivanje referenduma za promjenu Ustava vezano za definiciju braka.

Referendum će se održati 1. prosinca. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter