"U ime obitelji" traži ispriku premijera Milanovića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" uputila je danas premijeru Zoranu Milanoviću zahtjev da se kao čelnik SDP-a ispriča zbog izjava saborskog zastupnika Nenada Stazića te Nikše Spremića, asistenta europskog zastupnika SDP-ovca Olega Valjala, zbog njihovih nedavnih izjava koje iz ove inicijative smatraju govorom mržnje.

Inicijativa je protiv SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića na građanskom sudu podnijela zahtjev za naknadu štete radi povrede prava osobnosti, a od Milanovića traži da suspendira Spremića zbog jučerašnje izjave na sastanku Međustranačke skupine za obitelj, dječja prava i međugeneracijsku solidarnost Europskog parlamenta, izvijestila je na konferenciji za novinare čelnica inicijative Željka Markić.

"Očekujemo da premijer Milanović nešto učini kako bi prestao govor mržnje i politički pritisak na građane kako se ne bi usudili izaći na referendum i glasali suprotno želji, očito, premijera i pripadnika njegove stranke. Kako se ne bi usudili glasati za", rekla je Markić.

Spremić je jučer u Strasbourgu rekao Željki Markić da ga podsjeća na nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, a Stazić je na svom Facebook profilu nedavno napisao - "Očekujem da ova Markićka i njezina Udruga za obitelj zatraži da se Ustavom zabrane jednoroditeljske obitelji. Djecu iz takvih obitelji pokupit će po kućama, strpati u kamione i odvesti u dom. A dom će osnovati u Jasenovcu".

Markić je objasnila kako su zahtjev premijeru Milanoviću uputili jer se radi o dvjema uvredama koje su "predstavnici SDP-a javno, bez da ih je premijer sankcionirao, učinili prema građanima Hrvatske koji su se legitimno izjasnili da smatraju da je brak životna zajednica žene i muškarca".

Naglasila je da je Spremić uvrede iznio kao član SDP-a, u svojstvu voditelja ureda SDP-ovog europarlamentarca Olega Valjala, te od Milanovića zatražila suspenziju Spremića jer "očito nije dorastao funkciji koju obnaša". Potvrdila je da pravni tim Inicijative ispituje i mogućnost postojanja kaznene odgovornosti SDP-ovog saborskog zastupnika Stazića.

Inicijativa je izvijestila i da je Državnom izbornom povjerenstvu danas dostavila popis 6.306 svojih promatrača na referendumu, koji će biti na 95 posto birališta.

DIP-u su dostavili i primjedbe vezane uz izbornu promidžbu, odnosno objavu podataka o financiranju. DIP je, naime, utvrdio da ne postoji zakonska obveza sudionika referenduma da objave financijske podatke, ali je sve sudionike promidžbe pozvao da ih objave, najkasnije 24 sata prije održavanja referenduma.

"Postavlja se pitanje", rekao je član ove inicijative Šime Matak, "tko su sudionici referendumske promidžbe. Jasno je da je to naša inicijativa, ali pitanje je što je sa svima onima koji dosta agresivno i dosta prljavo agitiraju za jednu stranu, onu koja je protiv", rekao je. Posebno je izdvojio izdavačku kuću EPH koja je, podsjetio je, dala besplatni prostor protivnicima referenduma.

"Što je s HRT-om i Vladom i svim ostalim nevladinim udrugama koja također sudjeluju u referendumskoj promidžbi, i to za drugu stranu - ona koja je protiv. Mogu li se i oni smatrati sudionicima promidžbe i trebaju li i oni objaviti izvore financiranja", dodao je.

DIP-u su također pitali, naveo je Matak, na koji način da zaštite sve fizičke i pravne osobe koje su donirale određeni novac za inicijativu "U ime obitelji", "s obzirom na to da postoji realna opasnost da će ti ljudi biti izloženi omalovažavanju, neprimjerenim medijskim napisima i uvredama". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter