"U ime obitelji'' skupili 2/3 potpisa za referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" ustvrdila je danas da je sakupila oko dvije trećine potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog zakonodavstva, te se nada da će u iduća tri dana, koliko još traje prikupljanje potpisa, uspjeti dodatnim angažmanom građana i volontera osigurati dovoljno potpisa.

Članica Organizacijskoga odbora "U ime obitelji" Željka Markić nije novinarima odgovorila koliko je to dvije trećine potrebnih potpisa jer, kaže, na to pitanje nisu dobili odgovor Ustavnog suda.
"Dvije trećine od potrebnog broja, to će vam ministar uprave Arsen Bauk reći koliko je to", kazala je Markić.

Dodala je kako se nakon njihova apela građanima da se odazovu i pomognu u prikupljanju potpisa javio veliki broj ljudi, a broj potpisa povećao.
"Nemamo još uvijek dovoljno potpisa, pa se nadamo da ćemo u iduća tri dana uspjeti dodatnim angažmanom građana i volontera ostvariti promjene izbornog sustava", rekla je Markić.
Ako ne prikupe dovoljan broj potpisa, dodala je, to će značiti da "nismo iskoristili priliku koju smo imali za promjene koje su nužne u Hrvatskoj".
Upitana da komentira izjavu kardinala Josipa Bozanića u Šibeniku da se "demonov zadah širi različitim strukturama u Hrvatskoj", rekla je da se "vidi deficit demokracije".

"Ako se ljudima otežava izjašnjavanje o raspisivanju referenduma, to znači da mi kao zemlja nemamo osiguranu slobodu građana da kažu što žele", kaže Markić.
Upitana da komentira tvrdnju glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, koji je za nju na facebook statusu napisao da je "za Helsinki Watch izdala lažno i krivotvoreno izvješće o ratnim zločinima nakon Oluje koje Haški sud nije prihvatio", rekla je da se napadi na inicijativu odvijaju na nekoliko razina.

Jedan je zabrana mjesta za izjašnjavanje, od Splita preko Karlovca i drugih gradova, a drugi su osobni napadi na nju, što se već vidjelo na prošlom referendumu.
Voditelj pravnoga tima inicijative "U ime obitelji" Krešimir Planinić upozorio je da bi zbog prijedloga vlasti o donošenju novih referendumskih pravila "ovaj referendum mogao biti posljednja prilika za promjene". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter