"U ime obitelji" prikupili pola milijuna potpisa

Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. MATIĆ/CROPIX)

Iz građanske inicijative "U ime obitelji" priopćili su danas da su prikupili najmanje pola milijuna potpisa hrvatskih birača koji traže referendum s pitanjem: "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?", a o konačnom broju potpisa izvijestit će u srijedu, 29. svibnja, na konferenciji za novinare.

Riječ je o o nepotpunim podacima koji su pristigli iz nešto više od polovice hrvatskih županija. Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma još traje do kraja ovog dana, a iz inicijative očekuju da će broj građana koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da se izjasne o referendumu biti značajno viši od 500.000, navodi se u priopćenju.

Građansku inicijativu "U ime obitelji" poduprle su sve veće vjerske zajednice u Hrvatskoj te najveći broj političkih stranaka, velik broj udruga i uglednih pojedinaca.

Među njima, kako navode, su i glazbenici Marko Perković Thompson, Pero Galić, frontmen grupe Opća opasnost, dobitnika ovogodišnje nagrade Porin, Rafael Dropulić, Marko Bujanović, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac, karikaturist Srećko Puntarić Felix, atletičarka Blanka i Joško Vlašić, vaterpolist Dubravko Šimenc, teatrologinja Sanja Nikčević, glumac Adam Končić te brojne druge javne osobe.

U prikupljanju potpisa na više od 2.000 mjesta diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 1.200 koordinatora i više od 6.000 volontera.

Iz inicijative "U ime obitelji" podsjećaju da su njihovi volonteri u protekla dva tjedna bili izloženi vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima.

Ističu da su liste u koje su se građani potpisivali bile trgane, da je hakirana njihova internetska stranica, da su LGBT skupine kopirale logo građanske inicijative "U ime obitelji" i napravile Facebook profil slična imena kako bi zbunjivale građane koji se žele izjasniti, te da su na fakultetima i nekim mjestima izjašnjavanja građana stavljali svoje stolove te pjevanjem i galamom nastojali otežati izjašnjavanje građana o referendumu.

Policiji je prijavljeno više od 50 napada na volontere na području cijele Hrvatske, najviše u Zagrebu i Rijeci.

"Unatoč huliganskim napadima s jedne strane i pokušajima vladajućih da dezinformacijama obeshrabre građane u izjašnjavanju o referendumu, želimo ponoviti da Građanska inicijativa 'U ime obitelji' nije usmjerena ni protiv koga. Drago nam je da zakoni i Ustav jamče zaštitu građanskih i ljudskih prava svim građanima Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovijest ili spolnu orijentaciju", ističe u priopćenju glasnogovornica inicijative Jelena Gazivoda.

Zaključuje da građanska inicijativa "U ime obitelji" poštuje dostojanstvo svake osobe te drži kako upravo mogućnost da se građani na najdemokratskiji način - referendumom, izjasne o tako važnom društvenom pitanju kao što je brak, osigurava pravdu kao temelj trajnog mira u hrvatskom društvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter