"U ime obitelji" predali Saboru zahtjev za referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Građanske inicijative "U ime obitelji" predali su danas predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki zahtjev sa 749.316 potpisa kojim se traži raspisivanje referenduma s pitanjem "Jeste li da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca".

Vi ste u skladu s demokratskim standardima to napravili, a mi ćemo paziti da se poslovničke odredbe provedu. Sabor ne daje ocjene niti vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Hrvatskog sabora, rekao je Leko čelnicima Inicijative. Novinarima je pojasnio kako je procedura uobičajena za sve zaprimljene podneske i zahtjeve.

"Kad bude zaprimljeno u urudžbenom zapisniku i dobijemo zapisnik o prijemu materijala, proslijedit ćemo ga nadležnim radnim tijelima u Saboru i čekati njihova stajališta", rekao je Leko.

Koordinatorica Inicijative "U ime obitelji" Željka Markić izjavila je novinarima da 749.316 građana želi da se održi referendum. Očekujemo da će Vlada i Sabor poštivati Ustav i proceduru i raspisati referendum u najkraćem roku, poručila je i dodala da nema pravno utemeljenog niti pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. "Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak unatrag prema totalitarizmu", rekla je Markić.

Upitana o proračunu Inicijative odgovorila je da su raspolagali sa 140.000 kuna, od čega su 40 posto bile donacije građana, a ostalo donacije različitih institucija.

Predaji potpisa u zgradi Hrvatskog sabora prethodila je povorka više stotina simpatizera koji su pjevajući u rukama nosili ružičaste i plave balone, te hrvatske zastave, od Zrinjevca do Markova trga. Tako se čula "Vila velebita", "Moja domovina", "Ustani bane" i "Oj hrvatska mati", a kada su se okupili ispred Markove crkve pustili su u zrak goluba i golubicu. "

Novinare je zanimalo podržava li Inicijativa "U ime obitelji" sutrašnji gay pride, a Markić je odgovorila kako podupiru pravo svih građana da se izjasne o onome što im je važno. "Nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka, drugima je važno nešto drugo, i to pravo imaju svi građani, a nama je drago da ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj", kazala je Markić. (Hina, foto G. MEHKEK/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter