"U ime obitelji" pitaju Bauka koliko trebaju potpisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građanska inicijativa "U ime obitelji" uputila je otvoreno pismo ministru uprave Arsenu Bauku s pitanjem koliko točno trebaju skupiti potpisa za raspisivanje referenduma o izravnom izboru saborskih zastupnika, neopravdanim ocjenjujući povećanje broja potpisa koji čini 10 posto od ukupnog broja birača s 375 na 451 tisuću.

Iz inicijative u pismu napominju da će od 21. rujna do 5. listopada prikupljati potpise građana o raspisivanju referenduma za promjenu Ustava da bi birači već na sljedećim parlamentarnim izborima saborske zastupnike birali izravno, imenom i prezimenom, bez ograničenja postotkom izborne liste. Na referendumu bi se birači izjašnjavali i žele li da svi hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati dopisno ili elektronički.

- S obzirom na to da ste tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. promijenili uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, zanima nas koliko nam je potpisa potrebno ovaj put, pitaju ministra u pismu.

Iz "U ime obitelji" ističu da je na ovogodišnjim izborima za Europski parlament bilo registrirano 3,758.849 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, što zajedno s onima izvan Hrvatske čini oko 3,8 milijuna birača.

- Taj je broj bio približno jednak i broju birača koji su mogli izići na referendum 1. prosinca, što je pokazalo da je vaše povećanje broja koji čini 10 posto od ukupnoga broj birača s 375 na 451 tisuću bilo potpuno neopravdano, poručuju Bauku.

Mole ga da im "nedvosmisleno" objasni koliko potpisa trebaju prikupiti na jesen da bi mogli izvijestiti javnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter