U ime obitelji kazneno prijavila Benčić zbog govora mržnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga "U ime obitelji" podnijela je kaznenu prijavu protiv aktivistice Udruge "Centra za mirovne studije" Sandre Benčić zbog, kako tvrdi javnog poticanja na nasilje i mržnju, dok ju je pučkoj pravobraniteljici prijavila zbog poticanja na diskriminaciju, no Benčić smatra da je riječ o apsurdnoj situaciji te je uvjerena da će tužiteljstvo odbaciti prijavu.

"Gospođa Benčić kao pravnica i djelatnica Centra za mirovne studije kroz duže vremensko razdoblje koristi medijski prostor zloupotrebljavajući slobodu govora i potiče na diskriminaciju protiv članova i podupiratelja U ime obitelji", tvrdi ta udruga.

U ime obitelji navodi da Benčić iznosi neutemeljene i iracionalne optužbe, laži, stereotipe i predrasude kako bi u očima javnosti opravdala, odnosno racionalizirala mržnju prema U ime obitelji, njezinim članovima i podupirateljima.

"Javnim pozivima da se članovima ili podupirateljima U ime obitelji uskrati pravo javnog nastupa te brojnim neistinitim tvrdnjama poput one da U ime obitelji 'zagovara oduzimanje prava jednoj skupini te da zagovara potpuno slobodno tržište i kapitalizam unutar kojeg radnička prava, jednakost na tržištu rada i prava žene neće značiti ništa' gospođa Benčić sustavno se služi govorom mržnje", tvrdi udruga U ime obitelji.

Navodi pritom da su njihovi volonteri, članovi i podupiratelji kontinuirano izloženi govoru mržnje i diskriminaciji već gotovo dvije godine, zbog svojih zalaganja za zaštitu i promicanje braka kao zajednice žene i muškarca, obitelji i prava djeteta na oca i majku. Kako za to odgovorne državne institucije nisu učinile gotovo ništa kako bi kroz protekle dvije godine od diskriminacije i govora mržnje zaštitile hrvatske građane koji podupiru vrijednosti za koje se zalaže U ime obitelji, bili smo prisiljeni sami poduzeti raspoložive pravne korake u vidu priloženih tužbi, priopćila je Udruga U ime obitelji.

Zaključuje kako bi se u suprotnom moglo pogrešno protumačiti kako hrvatsko društvo i institucije smatraju prihvatljivim govor mržnje i diskriminaciju koje provodi Beničić. Benčić je, komentirajući Hini kaznenu prijavu, rekla kako su svi njezini javni nastupi snimljeni pa se može lako provjeriti i vidjeti da u njima nije bilo govora mržnje. Iako je ništa ne čudi od te udruge, kaže da joj je čitava situacija postaje uznemiravajuća. "Apsurd je da vas prozivaju zbog diskriminacije u situaciji kada se borite da svi ljudi imaju jednaka prava", zaključila je Benčić, koja je uvjerena je da će Državno odvjetništvo odbaciti kaznenu prijavu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter