U IKB-u rastu i depoziti i krediti


Dioničari Istarske kreditne banke Umag su na  skupštini usvojili odluku o isplati 10,06 milijuna kuna dividende iz dijela lanjske neto dobiti koja iznosi 12,07 milijuna. Riječ je o dividendi jednakoj onoj koja je isplaćena lani, ali je dobit manja. Miro Dodić, predsjednik uprave IKB-a je pojasnio da dividenda iznosi 6,2 posto u odnosu na nominalni iznos dionice ili 4,1 posto na ukupni kapital banke, što je bitno više od kamatnog prinosa na oročenu štednju građana koja danas iznosi oko 2,9 posto.

- U odnosu na 2013., lanjska bruto dobit veća je za 7,52 posto, a neto dobit, zbog različite porezne osnovice, manja je za 5,96 posto. Ovakva veličina dobiti rezultat je kako našeg konzervativnog pristupa, tako i promjene regulatornih kriterija u pogledu rezervacija za potencijalne gubitke po plasmanima. Banka je 2014. izdvojila 21,42 milijuna kuna u rezervacije, što je na nivou 2013., čime doprinosimo sigurnijem poslovanju u narednom razdoblju. Prinos na kapital na nivou bankarskog sektora u 2014. iznosi 3,6 posto, dok kod naše banke on iznosi 4,65 posto, pohvalio se Miro Dodić. Obraćajući se dioničarima istaknuo je da je prošla poslovna godina posebno značajna po rastu štednje građana, ali i depozita poslovnih subjekata.

- Rast naše banke, kao i svake godine, temelji se na primarnim izvorima, to jest depozitima građana, poslovnih subjekata i javnog sektora. Ukupni depoziti porasli su za 118,72 milijuna kuna, odnosno za 4,94 posto, te su posljednjeg dana u godini iznosili 2,52 milijardi kuna. Depoziti poslovnih subjekata su rasli još i više, za 14,2 posto ili preko 65 milijuna. Ukupni kreditni plasmani porasli su za 6,3 posto, dok je u bankarskom sektoru Hrvatske došlo do pada od 3,8 posto, naglasio je Dodić.

Zbog većeg povećanja depozita te sve manje raspoloživih dobrih i sigurnih korisnika kredita predsjednik Uprave banke je rekao da su se opredijelili za ulaganje u vrijednosnice s manjim prinosom, pomoću kojih osiguravaju veću likvidnost i stabilnost banke u ovim promjenjivim i nepredvidivim gospodarskim vremenima. Istaknuo je kako je značajno ulaganje, kao i prethodne godine, izvršeno u trezorske zapise i državne obveznice, gdje je ostvareno 18,8 milijuna kuna kamatnih prihoda.

- Poseban je problem u 2014. godini, koji se nastavlja i ove godine, što deviznu likvidnost, koja minimalno zakonski iznosi 17 posto svih deviznih depozita, moramo držati u visokorangiranim inozemnim bankama, gdje umjesto da na te depozite dobivamo kamatu, kamatu treba plaćati ino-banci, što se negativno odražava na kamatne prihode banke. U Njemačkoj za veće iznose štediše ne dobivaju kamate na depozite, već su oni dužni banci plaćati za držanje novca. Taj trend negativne kamate stope bit će izražen i ove godine, požalio se dioničarima Miro Dodić koji je rekao da dio kreditno sposobnijih i većih tvrtki svoje potrebe za kreditnim sredstvima zadovoljava direktnim zaduživanjem u inozemstvu.

On je zaključujući svoje izlaganje rekao da je bilanca banke na dan 31.12.2014. godine iznosila je 2,93 milijardi kuna, što iskazuje porast u odnosu na prethodnu godinu za 4,3 posto. Ponosno je naglasio kako je u proteklom petogodišnjem razdoblju ukupna bilanca, odnosno aktiva IKB-a porasla je za 690 milijuna kuna uz kontinuirano profitabilno poslovanje.

"Očekuje nas još jedna teška i nepredvidiva godina, kada govorimo o širem okruženju, koje će djelovati, mogli bismo reći, na ranjivu Hrvatsku, s negativnim ili pozitivnim kretanjima", zaključio je Dodić. (P. GREGOROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter