U igri za Plomin ostali samo Japanci i Korejci

(Dejan ŠTIFANIĆ)
(Dejan ŠTIFANIĆ)

Kako doznajemo, samo su dvije tvrtke – japanski Marubeni i južnokorejski KOSEP – još uvijek zainteresirane za gradnju i upravljanje budućim Plominom C zajedno s HEP-om, no neizvjesno je hoće li se i one HEP-u javiti na skori poziv da dostave svoje obvezujuće ponude za gradnju, koji će im, kako doznajemo, biti poslan početkom svibnja.

Od četiri potencijalna partnera koje je HEP u rujnu prošle godine stavio na tzv. short-listu prihvatljivih mu ulagača - talijanskog Edisona, korejskog KOSEP-a, japanskog Marubenija i poljskog POL-MOT-a, Edison, ujedno jedino ime značajnije u europskim okvirima, više nema namjeru, doznajemo, sudjelovati u natjecanju, odnosno neće se javiti na poziv HEP-a.

Poljski POL-MOT, inače tvrtka za proizvodnju traktora, navodno je, kažu neslužbene informacije, od daljnje igre sama odustala, što u HEP-u demantiraju, potvrđujući da su oni u prosincu prošle godine s POL-MOT-om prekinuli daljnju komunikaciju jer im ta tvrtka, na short-listu stavljena uvjetno, nije dostavila svu traženu dokumentaciju.

Za informaciju koja kaže da se ni Edison više neće utrkivati za Plomin u vrhu HEP-a kažu da nisu čuli, već se nadaju da će se sva tri preostala ponuđača - KOSEP, Marubeni i Edison - ipak javiti na posljednji poziv u svibnju.

Kad je prošle godine HEP u "promet" pustio međunarodni poziv za iskazivanje interesa za Plomin C, javilo se 70-ak zainteresiranih. Nakon pretkvalifikacijskog odabira u igri je ostalo sedam tvrtki, dok su četiri konačno svrstane na short-listu. Uvjeti natječaja nakon kojeg su ostala četiri poduzeća, odnosno nakon odbacivanja Poljaka samo tri, kažu upućeni izvori iz HEP-a, pisani su tako da se na njih nitko od respektabilnijih, poput njemačkog RWE-a, koji je s HEP-om gradio i upravlja Plominom 2, ili talijanskog Enela, nije htio niti javiti, zbog čega će i jedino zvučno ime, barem u europskim okvirima, talijanski Edison, odustati.

U HEP-u takve informacije, službeno, oštro demantiraju, napominjući da je, sasvim suprotno, pretkvalifikacijski natječaj pisan tako da mu mogu odgovoriti samo ozbiljni partneri. Od potencijalnog se investitora, naime, traži da osigura financiranje gradnje elektrane, da dokaže da je unatrag 15 godina sudjelovao u gradnji barem jednog takvog postrojenja, da je upravljao i održavao sustav slične tehnologije, da može nabaviti opremu za gradnju, da ima iskustva na tržištu električnom energijom, emisijama CO2, kao i da može nabavljati ugljen kao energent za proizvodnju.

Osim toga, što je, moguće, mnoge investitore i odbilo, jest zahtjev da stupanj iskoristivosti elektrane (goriva) bude visokih 45 posto, naspram uobičajenih do 37 posto. Niti jedna tvrtka, sama, napominju službeno u HEP-u, ne može zadovoljiti sve ove uvjete, već ih ispoštovati može samo konzorcij, što su i Edison, i Marubeni i KOSEP.

Kako neslužbeno doznajemo, ministar Vrdoljak, iz čijeg Ministarstva gospodarstva službeni odgovor na ovo pitanje nismo dobili, upoznat je s mogućnošću da u igri ostanu samo Japanci, odnosno Korejci te navodno, i između ostalog, zato traži smjenu Zlatka Koračevića s mjesta predsjednika Uprave HEP-a. Hoće li, Koračevićevom smjenom, biti poništen i natječaj te raspisan novi, bit će poznato uskoro, nakon što Vlada, sasvim izgledno, imenuje novog čelnika HEP-a. U svakom slučaju, sada se još uvijek od starog natječaja može donekle bezbolno odustati jer još nisu otišli pozivi na slanje obvezujućih ponuda, na koje će preostali zainteresirani strateški partneri morati potrošiti po nekoliko milijuna eura i pola godine vremena.

Nakon što im HEP početkom svibnja pošalje poziv da dostave konačne, "zabetonirane" ponude za sudjelovanje u 800 milijuna eura vrijednom projektu, oni će imati rok do studenog da ih izrade, što je vrlo skup proces. Nakon toga, onaj kojeg HEP odabere potpisuje ugovor i postaje njegov strateški partner koji će u zajedničkom poduzeću za gradnju i upravljanje Plominom 3 sudjelovati s udjelom od 50 posto, i nabavljati ugljen i za Plomin 2 i Plomin 3, kojim će se zamijeniti stari, Plomin 1, te ukupna snaga ove termoelektrane sa sadašnjih 335 MW povećati na 500 MW. Gorivo za Plomin 1 i 2 sada nabavlja zajedničko poduzeće HEP-a i RWE-a, koji za koju godinu odlazi iz Plomina, prepuštajući posao HEP-u i novom partneru, ukoliko ga bude. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter