U igri oko sniženja bitna "igra riječima"

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Mada su, gledajući striktno nove zakonske odredbe o sniženjima, ljetna sezonska sniženja trebala započeti jučer u pulskim trgovinama najbolja je roba već odavno rasprodana. Neke su trgovine s popustima krenule već krajem lipnja, odnosno većina početkom srpnja, a samo mali dio čekao je 10. kolovoz da krene snižavati cijene.

Tako se trenutno popusti u većini trgovina kreću od minimalnih 30 do čak 70 posto, pa se kupovina doista isplati. No, pitanje je hoćete li joj uvijek pronaći koji dobar komad robe i svoj broj. Najbolje ćete proći ukoliko ovih dana kupite kupaće kostime za iduću sezonu, i to u pola cijene, ili pak po sniženjima od čak 70 posto kupite ostatke prošle zimske kolekcije. Koliko smo jučer vidjeli po pulskim trgovinama prevelikih gužvi nema, no to je i stoga što je najveći dio sezonske robe već rasprodan.

Nove jesen-zima kolekcije U trenutku kada su sezonska ljetne sniženje tek trebala započeti dobar je dio pulskih trgovina već krenuo s novom, jesen-zima kolekcijom. Za pojašnjenje konfuzije oko sniženja i kada bi ona trebala biti upitali smo jučer i Luciana Benčića, vlasnika brojnih trgovina u centru grada. - Ma zapravo se radi samo o igri riječima.

Dosadašnja snižavanje cijena nismo oglašavali kao "sezonska ljetna sniženja", jer ona zakonski i formalno mogu početi tek od 10. kolovoza i traju 60 dana, no cijene smo snižavali još od kraja lipnja oglašavajući popuste, vikend akcije, obiteljske dane? Znate, najgore je za trgovca kao mu se skupljaju zalihe, robu treba obrtati i ponekad ju je bolje sniziti što prije i prodati nego da se zalihe gomilaju, pojasnio nam je Benčić te i on potvrdio da su pulske trgovine sa sniženjima krenule još prije mjesec i pol dana.

- Zakon se pokazao lošim i koliko znam ponovo će se mijenjati te ćemo od iduće godine moći krenuti sa sniženjima kad hoćemo, tri puta godišnje i ona će trajati po 60 dana. Sniženja će tako biti uoči Uskrsa, ljeti i sniženje jesenko-zimske kolekcije, naveo nam je Benčić uz riječi kako njegove trgovine na već policama već imaju novu, takozvanu "Back to school kolekciju".

Manjkav zakon ide na doradu Inače, datum početka ljetnih sniženja, koja počinju najranije 10. kolovoza, određen je novim zakonom. Ovakva su pravila na snazi od početka godine, a s obzirom na to da već pokazuju manjkavosti u praksi, na jesen zakon ide na doradu. Njime nisu zadovoljni ni trgovci, koji smatraju da je datum za ljetna sniženja prekasan, niti kupci kojima nije jasno što će im snižene ljetne stvari na izmaku ljeta.

Dakle, ponovimo, bez obzira na sezonska sniženja, trgovci cijelu godinu robu mogu prodavati povoljnije: na akcijama, posebnim popustima ili raznim ponudama. Važno je samo da se ne zovu - sezonsko sniženje. Jedna sezona ovakvoga apsurda bila je očito dovoljna da se zakon pošalje na doradu, na zadovoljstvo i kupaca i trgovaca, no kako će on točno izgledati još se ne zna točno. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter