U idućoj godinu ženama predstoji borba za jednake plaće

Umrežavanje poslovnih žena u blagdanskom raspoloženju (M. MIJOŠEK)
Umrežavanje poslovnih žena u blagdanskom raspoloženju (M. MIJOŠEK)

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Pula i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG - Ogranak za Istarsku županiju organizirali su u srijedu u Županijskoj komori već tradicionalni predblagdanski susret poslovnih žena Istre. Na njemu su se okupile brojne žene - uspješne poduzetnice, predstavnice Grada Pule i županije te drugih institucija i ustanova.

Okupljene je u ime domaćina pozdravila Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komora Pula navodeći kako je cilj održavanja predblagdanskog susreta umrežavanje poslovnih žena Istarske županije u ugodnom blagdanskom raspoloženju.

Umjereni optimizam

- Ovo naše predbožićno druženje žena iz poslovnog sektora postalo je već tradicionalno za kraj poslovne godine. Ovu godinu završavamo s relativnim zadovoljstvom što se tiče poslovnih rezultata. Gospodarstvo je pomaknulo neke svoje pozicije i s umjerenim optimizmom idemo dalje. Porezna reforma te oslobođenja određenih tereta za trgovačka društva daju nagovještaj da će se ubuduće lakše raditi. Svi se nadamo da će gospodarstvo slijediti uzlazni trend. Što se tiče ovog susreta, svjesne smo toga da kao žene dajemo veliki doprinos i u gospodarstvu, ali i u ostalim sektorima poput sudstva, zdravstva, školstva i umjetnosti, kazala je Jaklin Majetić.

Pozdravivši sve ipak je navela kako mora istaknuti neke žene, poput Dolores Brenko kapetanice Lučke uprave Pula ili pak predsjednice Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednicu KRUGA Gordanu Deranju koja je u sklopu šeste međunarodne konferencije "Žene u biznisu" nedavno proglašena desetom najmoćnijoj ženom hrvatskog biznisa, po izboru poslovnog tjednika Lider. 

- Ne želeći nikoga posebno izdvajati ipak moram posebno čestitati ženama koje su samo u zadnjih mjesec dana, poput Deranje, dobile neku od prestižnih nagrada, a koje su danas među nama, navela je Jaklin Majetić nabrojavši tako glazbenicu Samantu Stell dobitnicu nagrade "Istrijana", Ivanu Legović, osnivačicu i direktoricu tvrtke "Dermoestetik" koja je osvojila zlato za svoju kozmetiku na nedavnom natjecanju u Hong Kongu, Natašu Ravnić Gašparini čija je vila proglašena najboljom hrvatskom vilom za obiteljski odmor te Aleksandru Pekicu, drugu pratilju za najuzoritiju hrvatsku seosku ženu.

Nove pobjede

- Završila je još jedna poslovna godina i nadam se da je za većinu bila uspješna. Dobili smo novu Vladu i sada krećemo u nove radne pobjede, navela je Deranja dodajući kako Istru uvijek svugdje ističe kao pozitivan primjer jer se ova regija može podičiti brojnim uspješnim poduzetnicama i ženama na čelnim položajima. Ipak, kako je istaknula, podatak koji je nedavno pročitala ju je rastužio.

- Žene su, u prosjeku, za isti posao plaćene deset posto manje nego muškarci. To je realnost i hrvatski prosjek, ali neugodno sam ostala iznenađena kada sam pročitala da je u Istri ta razlika još veća te da ovdje žene imaju čak 13 posto manju plaću od svojih kolega, navela je Deranja te pozvala sve u borbu za ravnopravnost plaća kako bi u 2017. godini ispravile tu nepravdu.

Okupljenima se u ime Grada Pule obratila i dogradonačelnica Elena Puh Belci, a u ime županije dožupanica Viviana Benussi, poželjevši svima sretne blagdane i puno obiteljskog i poslovnog uspjeha u idućoj godini. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter