U Iću&piću o tome kako se jelo u JNA


"Iskreno, nikada u životu nisam bio toliko gladan koliko te davne 1981. služeći JNA, i to ni manje ni više nego u Beogradu". Tako počinje svoj tekst "Uspomene iz JNA ili al' su neki dobro jeli" Dario Naletilić u najnovijem časopisu Iće&piće.

Na taj se tekst odlučio nakon nedavnog reizdanja knjige "Recepture za pripremanje jela u Jugoslavenskoj narodnoj armiji" slovenskog izdavača eBesede iz Ljubljane.

Kuharica je izvorno izdana 1971. godine i odmah stupila na snagu zamjenjujući dotad važeću armijsku kuharicu. Te kuharice žive i dan-danas, i to ne samo otisnute na papiru, već se i "šeraju" po netu. Na brojnim se forumima dijele recepti za vojnički grah, budući da nostalgičari traže upravo njih.

- Iako ćete u knjizi naći neka očekivana i iskušana jela, nemojte se nadati originalnom receptu za vojnički bosanski lonac, takozvani DRNČ (ili Bosanac u loncu).

DRNČ (deterdžentski rastvarač naslaga čađi) pripremao se tako da se u kazan ulije sve što postoji na zalihama ili je ostalo od ranijih obroka "mnogo dobro se provrije, stavi zaprška i deli kutlačom".

Jelo je okusom i izgledom podsjećalo na spomenuti deterdžent i nije se serviralo oficirima. Prisutnost deterdženata u jelu nikada nije dokazana, a pjena na ustima remaca i mlade vojske nakon konzumacije objašnjavala se utjecajem kapitalističke propagande i djelovanjem neprijatelja koje prepoznajete po podočnjacima, jer nikada ne spava, piše Naletilić.

Autor ističe da je to iznimna knjiga s preciznim normativima i detaljnim opisima, čak i vrsnim jelima kako lokalnim i tradicionalnim, tako i mnogim jelima međunarodne gastronomije.

Naletilić navodi i knjigu naziva "Uputstvo o pripremanju jela u JNA u ratu" iz 1983. godine, ističući da "se JNA ozbiljno i detaljno pripremala za predstojeći rat, pa čak i takvim priručnicima od gotovo 250 stranica, ništa ne prepuštajući slučaju, a najmanje prehranu vojske".

Iako niti jedna poznata JNA-kuharica ne radi razlike između oficira i vojske, više je nego očito da su neki jelovnici bili namijenjeni posebno odabranima, navodi Naletilić.

Za Maršala je navedeno da jede za dvojicu, a pije za trojicu. Saznajemo i da se u posebnim prigodama službena JNA kuharica malo konzultirala. Gostilo se najčešće jastozima bellevue, ribom orly, obveznim mlincima i štrukljima, a nazdravljalo kutjevačkim i istarskim vinima.

Tako saznajemo da su gosti, od Sofije Loren i Elisabeth Taylor do pukovnika Gadafija i Fidela Castra jeli deserte poput krušaka belle Helene i breskve Melba.

"Osobno pak, od armijskih slastica pamtim samo kao kremen tvrde energetske voćne kocke, jednako tvrde eurokrem šećerne table i dozlaboga u mlijeku (prahu!) raskuhanu rižu - popularno zvanu sutlijaš!", završava autor svoj prilog.

U ovome broju časopisa nalazimo i osvrt na izložbu "Ki sit ki lačan", koja je protekla četiri mjeseca bila postavljena u Svetim Srcima.

"U knjizi dojmova posjetitelji se tuže da su tijekom izložbe ogladnjeli. Ta je žalba ujedno i najbolja preporuka za izložbu", veli autorica teksta Natali Horvat. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter