U Hrvatsku ušlo više od 370 tisuća migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatsku je u četvrtak do 21 sat ušlo 8.732 migranta, a od početka migracijske krize 372.723, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). 

U prihvatnom centru u Slavonskom Brodu nalazi se 2.158 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije.

Slovenija je u srijedu počela postavljati bodljikavu žicu na granici prema Hrvatskoj smatrajući da bi Hrvatska ponovno mogla puštati izbjeglice preko zelene granice. Između dvije zemlje izbio je spor zbog toga što je dio slovenske ograde postavljen na hrvatskom teritoriju.

Sve zemlje na balkanskoj izbjegličkoj ruti moraju se dogovoriti oko protočnosti svojih granica i izbjeći incidente koji bi narušili sigurnost i njihove odnose, suglasili su se u četvrtak u Zagrebu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor. Dvoje predsjednika nije pred novinarima komentiralo postavljanje žice.

Pahor tvrdi da ponašanje Slovenije ima veze "samo s boljim reguliranjem izbjegličke krize" i motivirano je smanjenom protočnosti na granici s Austrijom. "To od slovenskih vlasti zahtijeva da približno tako regulira protočnost na hrvatsko-slovenskoj granici, a od hrvatskih vlasti protočnost na granici sa Srbijom", rekao je Pahor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter