U Hrvatsku dolaze banke iz Švicarske i Koreje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava pristupanja Hrvatske EU-u sve više privlači bankare iz različitih krajeva svijeta da tu otvore svoju banku ili kupe jednu od postojećih. Nakon što su lani Turci kupili Banku brod i preimenovali je u Kentbank, a Rusi Volksbank te joj nadjenuli ime Sberbank, sada su Švicarci stekli odobrenje HNB-a za kupnju većinskog vlasništva u Primorskoj banci, a dolazak su najavili i Korejci.

Nedavno je Savjet HNB-a dao suglasnost CIM Banque iz Švicarske za povećanje udjela u riječkoj Primorskoj banci iznad 50 posto. Što se tiče Korejaca, oni putem svoje mađarske podružnice KDB Bank Europa u lipnju otvaraju poslovnicu u Slovačkoj, a potom i u ostalim zemljama srednje i istočne Europe među kojima je Hrvatska.

Inače, talijanske banke drže 45 posto aktive svih banaka u Hrvatskoj, austrijske 32,5 posto, francuska Societe 6,8 posto, mađarska OTP 3,3 posto, ruska Sberbank 2,05 posto, dok svega 0,22 posto drže bankari iz Turske, Švicarske i Srbije. Hrvatski kapital, privatni i državni, upravlja s 10 posto aktive svih banaka u Hrvatskoj. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter