U hrvatskom zračnom prostoru rekordan broj letova

Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Ilustracija (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

U zračnom prostoru pod nadležnošću Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) jučer je zabilježen rekordan broj od 2511 letova zrakoplova, što je najbolji ostvareni rezultat od samostalnosti Republike Hrvatske, izvijestili su danas iz HKZP-a.

Od 2511 zrakoplovnih operacija, 1939 je bilo preleta, a ostalo su bila polijetanja i slijetanja zrakoplova na hrvatske zračne luke. Radi usporedbe, u 2011. godini najveći broj letova zrakoplova u jednom danu bio je 2336, a u 2012. godini 2504 letova. Iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. također ističu da su ove godine znatno smanjena kašnjenja zrakoplova zbog usluga kontrole zračnog prometa, u odnosu na dvije prethodne godine. 

Primjerice, u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježeno je oko 14.000 minuta kašnjenja, dok je u istom razdoblju 2012. ostvareno oko 37.700 minuta; odnosno lani je po svakom letu bilo 10,2 sekunde kašnjenja, a ove godine svega 4,2 sekunde po letu.

"Ovi rezultati ohrabruju jer su na zahtjevnom europskom tržištu usluga u zračnoj plovidbi kapacitet i minute kašnjenja važan pokazatelj uspješnosti. Ostala područja uspješnosti su sigurnost zračnog prometa, zaštita okoliša i učinkovitost upravljanja troškovima. Primjerice, HKZP je u suradnji sa susjedima ove godine uspostavio mrežu direktnih ruta, čime se zračnim prijevoznicima godišnje ostvaruje ušteda od oko 1900 tona goriva", navode iz HKZP-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter