U Hrvatskoj vole studirati Poljaci i Španjolci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Study in Croatia naziv je nacionalnog internetskog portala namijenjenog stranim studentima koji žele studirati u Hrvatskoj, što su ga povodom ovogodišnjeg ulaska Hrvatske u Program cjeloživotnog ucenja i program Mladi na djelu Europske komisije pokrenuli Agencija za mobilnost i program EU-a i Institut za razvoj obrazovanja u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa.

Ove akademske godine hrvatskim bi visokim ucilištima, prema podacima Instituta za razvoj obrazovanja, trebalo proci oko 500 stranih studenata, što predstavlja samo 0,3 posto ukupne studentske populacije u Hrvatskoj.

U usporedbi s europskim prosjekom, Hrvatska je danas daleko od statusa atraktivne destinacije za studiranje. Udio stranih studenata u ukupnoj studentskoj populaciji Europske unije višestruko je veci i iznosi 6,7 posto.

U okviru programa akademske mobilnosti Erasmus, sedam sveucilišta i jedna visoka škola ugostili su u zimskom semestru akademske godine 2011/2012. ukupno 170 studenata iz 19 zemalja. Najviše ih je iz Poljske (29), zatim Španjolske (23), Francuske (21) te Austrije i Njemacke (po 14 studenata).

Dok se na stranicama novog portala strane studente vabi cinjenicom da je cetvrtina visokoškolskih institucija smještena na jadranskoj obali, najatraktivnije za studiranje u ovom je casu Sveucilište u Zagrebu, koje je ugostilo 111 stranih studenata. Na visokom je mjestu i privatna Zagrebacka škola ekonomije i managementa (26 studenata), dok dvostruko manje stranih studenata, njih 13, ugošcuje Sveucilište u Rijeci.

Na osjeckom sveucilištu šest je stranih studenata, na dubrovackom, splitskom i zadarskom po cetvero, a u Puli trenutacno studiraju dva studenta iz inozemstva.

Studente iz Europe u pravilu privlace studiji društvenog smjera, a od ukupnog broja dolaznih studenata 36 posto su studenti ekonomije ili menadžmenta. Ostali dolaze s razlicitih studijskih grupa društvenog usmjerenja te studija elektrotehnike i racunarstva.

Portal Study in Croatia pokrenut je po uzoru na slicne portale vecine EU država, kao jedna od mjera akcijskog plana za akademsku mobilnost. Nedavno je po istom principu pokrenut i portal www.euraxess.hr, s ciljem promicanja i olakšavanja mobilnosti istraživaca.

S 1. sijecnja, Agencija za mobilnost preuzima provedbu bilateralnih stipendija i Srednjoeuropskog programa sveucilišne razmjene CEEPUS koji promice stvaranje mreža sveucilišta iz razlicitih država, cime bi se broj stranih studenata na hrvatskim sveucilištima trebao dodatno proširiti. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter