U Hrvatskoj više od 18 tisuca radnih sporova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinski sudovi u zemlji u prvih pet mjeseci ove godine primili su 5.643 nova radna spora, a najveci ih je broj pokrenut kako bi se utužila neisplacena materijalna prava radnika.

Prema podacima Ministarstva pravosuda, trenutno se pred svim sudovima u zemlji vodi ukupno 18.132 predmeta radnih sporova, a najveci broj vodi se na specijaliziranom Opcinskom sudu za radne sporove koji je od pocetka godine poceo djelovati u Zagrebu.

Ukupno je rijec o 7.433 predmeta od kojih je vecina preuzeta pocetkom rada suda s obzirom na to da je u petomjesecnom radu taj sud zaprimio 1.872 nova predmeta. Istovremeno, riješena su 1.954 predmeta. Lani su, pak, svi opcinski sudovi zaprimili 27.256 radnih sporova, a riješeno ih je 24.312.

O uspješnosti radnog suda, odnosno skracivanju rokova u kojima se radni sporovi zakljuce, s obzirom na kratak rok njegova djelovanja, teško je govoriti. No, u resornom ministarstvu navode da se dvije trecine radnih sporova u prvostupanjskom postupku riješi u roku od jedne do tri godine. Oko petina svih radnih sporova, medutim, vodi se duže od tri, odnosno duže od pet godina.

Ugovorena, a neisplacena materijalna radna prava temeljem kolektivnog ugovora trenutno se utužuju u 2.998 slucaja, dok se 47 sporova vodi zbog neispunjavanja ostalih prava iz kolektivnog ugovora. Zbog isplate materijalnih davanja radnicima i naknade štete aktivno je gotovo 8,5 tisuca sporova, dok u 2.769 slucajeva radnici sudskim putem pokušavaju osigurati svoja prava nakon što su prestali raditi.

Naime, taj se broj sporova odnosi na postupke pokrenute zbog prestanka radnog odnosa, otkaza, ali i zbog utvrdivanja radnog odnosa. Zbog diskriminacije se trenutno vodi više od stotinu sporova, dok je mobing na radnom mjestu predmet 56 aktivnih sudskih predmeta. (G. GALIC/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter