U Hrvatskoj uskoro više umirovljenika nego radnika

Pitanje je do kada će se mirovinski sustav održati i hoće li biti novca za mirovine (S. M.)
Pitanje je do kada će se mirovinski sustav održati i hoće li biti novca za mirovine (S. M.)

Ne čudi da radnici sve češće razmišljaju o odlasku u prijevremenu mirovinu kada se stalno prijeti viškovima, otpuštanjima, stečajevima firmi. Bolje je primati i mizernu mirovinu, jer ona predstavlja veću sigurnost od plaće, ali pitanje je do kada će se, sa sve većim porastom umirovljenika u odnosu na broj radnika, mirovinski sustav održati i hoće li novca biti za mirovine, upozorava Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Napominje da je reakcija radnika kojima nedostaje nekoliko godina do pune mirovine očekivana, posebice stoga što i predstavnici Vlade puštaju u javnosti balone da će iz javnog sektora u mirovinu poslati 20 tisuća radnika od kojih neki imaju uvjete, a za druge se mora provesti dokup mirovinskog staža.

- Sve su Vlade kroz mirovinski sustav rješavale problem viškova, pa tako imamo velik broj invalida rata, branitelja, a brojne su tvrtke koristile instrument prijevremenog umirovljenja tijekom restrukturiranja. Opterećujemo mirovinski sustav, a istovremeno ne stvaramo nove vrijednosti i nova radna mjesta, pa ćemo uskoro na jednog radnika imati jednog umirovljenika što je neodrživo, kazao je Novosel.

Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, smatra da će i Zakon o financijskom poslovanju i predstečenoj nagodbi, koji će u stečaj postali tvrtke koje su u blokadi više od godine dana, potjerati određen broj radnika u prijevremenu mirovinu.

- Institut prijevremene mirovine ljudi koji ostaju bez posla vide kao slamku spasa, ali upravo će povećanje broja umirovljenika u odnosu na radnike proizvesti katastrofalne posljedice na gospodarstvo i sam mirovinski fond koji više neće uspjeti zadržati iznos mirovina za iole dostojanstven život, upozorava Jakuš, i izražava bojazan da nam prijeti i još gora situacija od omjera jednog radnika naspram jednog umirovljenika.

- Problem je što na mjesto radnika koji odlaze u mirovinu nema novog zapošljavanja te ćemo uskoro imati čak više umirovljenika nego radnika, komentira Jakuš crne prognoze koje prijete Hrvatskoj ukoliko se ne pokrene val investicija i novog zapošljavanja.

U rujnu je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo evidentirano 311.100 osoba. Što se Istre tiče, krajem kolovoza u Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 5.945 nezaposlenih osoba u Istri, a od toga je svaki peti stariji od 55 godina, dok je onih između 45 i 54 godine nešto manje od 25 posto. Točnije, ove dvije dobne skupine zajedno čine oko 44 posto svih nezaposlenih u Istri.

Žene u prijevremenu s 55 i pol godina, muškarci sa 60

Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu muškarac stječe kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža. Žena to pravo u 2012. godini stječe s 55 godina i 6 mjeseci života i 30 godina i 6 mjeseci mirovinskog staža. Uvjet za odlazak u mirovinu između žena i muškaraca mora se izjednačiti do 2030. godine, pa se za žene tijekom ovog prijaznog razdoblja godine staža i godine života postupno povećavaju. (Piše Maša JERIN)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter