U Hrvatskoj sve više siromašnih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog ekonomske krize u Hrvatskoj je bez posla ostalo oko 150 tisuca ljudi, a broj siromašnih povecan je s 10 na 13,5 posto stanovnika, rekli su strucnjaci Svjetske banke i UN-ovog Programa za razvoj, podnoseci izvješce o socijalnim ucincima krize u našoj državi.

Usprkos tome, broj hrvatskih gradana koji traže pomoc za uzdržavanje danas je manji nego prije krize. "To se cini nevjerojatnim, ali prije krize pomoc za uzdržavanje je primalo 120 tisuca ljudi. Godine 2009. taj je broj pao na 93 tisuce, a ove godine iznosi 98 tisuca", rekla je Dorica Nikolic, državna tajnica za socijalnu skrb.

Štoviše, cak 60 posto od 150 tisuca novih nezaposlenih u Hrvatskoj ne dobiva naknadu za nezaposlenost i socijalnu naknadu, uocio je Jan Rotkowski iz Svjetske banke. Medu 150 tisuca novih ljudi koji su ostali bez posla, kaže, uglavnom su mladi, obrazovaniji muškarci koji žive u gradovima, a posljedice toga osjecaju mnoge mlade obitelji s djecom.

Glavna slabost sustava socijalnih naknada u Hrvatskoj je to što one cesto ne stižu do onih kojima najviše trebaju, ocijenila je Sanja Madžarevic Šujster iz ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter