U Hrvatskoj se odmara milijun i sto tisuća turista

S presice u povodu postavljanja spomen-ploče u Gmündu (N. LAZAREVIĆ)
S presice u povodu postavljanja spomen-ploče u Gmündu (N. LAZAREVIĆ)

Za protekli, posljednji srpanjski vikend najavljivan je najveći dolazak turista, no prema prvim pokazateljima eVisitora, vikend prije, od 21. do 23. srpnja, bio je nešto jači.

Tako je prema prvim podacima sustava eVisitor proteklog vikenda, odnosno od 28. do 30. srpnja, ostvareno 493 tisuće dolazaka turista  i 3,05 milijuna noćenja, dok je tijekom vikenda prije, od 21. do 23. srpnja, ostvareno 586 tisuća dolazaka i 3,1 milijun noćenja. Usporedbe radi, posljednjeg vikenda u srpnju prošle godine ostvareno je 2,8 milijuna noćenja. Trenutačno se u Hrvatskoj odmara oko milijun i sto tisuća turista.

Još jedan rekord je pao i sve manje postaje smiješna rugalica »legenda kaže da jedna sezona u Hrvatskoj nije bila rekordna« koja se stalno pojavljuje u medijima i na društvenim mrežama.

I sam ministar turizma Gari Cappelli kazao je da je od početka godine ostvareno više od 50 milijuna noćenja, što je rast od 18 posto i gotovo 28 milijuna dolazaka, odnosno 12 posto više nego u istom razdoblju lani te da očekuje da će se ti rezultati odraziti i na ostvarene prihode od turizma u ovoj godini koji bi mogli biti veći za oko 700 do 800 milijuna eura. Ilustracije radi, prihodi od turizma prošle godine bili su veći od 10 milijardi eura. To bi značilo da će ove godine prihod od turizma biti rekordan, odnosno iznosit će oko 11 milijardi eura.

Dolaze Talijani

Top županije koje su ostvarile najviše noćenja proteklog vikenda, a i tijekom cijeloga ljeta su Istra, koja je već godinama po broju noćenja i dolazaka turista broj jedan destinacija u Hrvatskoj, na drugom mjestu bio je tradicionalno Kvarner, slijedi Splitsko-dalmatinska, Zadarska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska i Ličko-senjska županija. Zanimljivo je da su među top pet destinacija koje su ostvarile najviše noćenja, četiri iz Istarske županije –  na prvom mjestu je Rovinj, zatim Poreč, pa Medulin, Umag i jedini u prvih pet koji nije iz Istre – Dubrovnik.

Top tržišta ove sezone su, a tako i proteklog vikenda – Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Poljska.

No, sad će nam stići Talijani. Počinje ferragosto. Velika većina talijanskih tvrtki stavlja ključ u bravu 4. kolovoza, u petak, a onda kreće navala Talijana na more. Dva vikenda će biti udarna, ovaj koji predstoji i onaj nakon njega, jer pada uoči blagdana Velike Gospe. Očekujemo, kad je o Kvarneru riječ, gužve na Pasjaku. Blaženi ferragosto!

Ipak, puno toga Hrvatskoj ne ide u prilog kad je o talijanskim turistima riječ. Talijanska istraživanja pokazala su da će i ove godine čak 70 posto Talijana ljetovati u svojoj zemlji, no oni koji će ljetovati izvan Italije, najviše će ih ići u Grčku zbog niskih cijena, dobrih aranžmana i velikih smještajnih kapaciteta. Zatim će u Španjolsku i Francusku, a tek potom u Hrvatsku.  No, tako je svake godine, sve je kao i lani, izuzev velikog iznenađenja ove godine – Talijani će ovoga ljeta putovati i u albanska ljetovališta. 

Dva problema

Procjenjuje se da će ovoga ljeta, u lipnju, srpnju i kolovozu, na ljetovanje ići oko 35 milijuna Talijana, od čega 53 posto njih u kolovozu, a od toga 70 posto njih ljetovat će u Italiji. Najdraže destinacije su im Pruglia, Sicilia i Toscana. U Hrvatskoj je prošle godine ljetovalo oko milijun i stotinu tisuća Talijana koji su ostvarili 5,3 milijuna noćenja. Računamo da će oko polovicu od tih prošlogodišnjih noćenja, negdje oko 2,5 milijuna, ostvariti u kolovozu, kaže nam Branko Curić, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u  Milanu.

– Očekujemo blagi porast u odnosu na prošlu godinu, nema u ovom sektoru velikih amplituda, no postoje dva dodatna problema. Prvi je što Talijani Hrvatsku još uvijek percipiraju kao isključivo cestovnu destinaciju. Iako smo znatno napredovali s aviolinijama, to je Talijanima očito nedovoljno. Drugi problem je u tome što je Hrvatska ove godine imala rani buking, a 50 posto Talijana se u zadnji čas odlučuje za destinaciju i buking, pa se suočava sa stopiranim bukingom i nedostatkom smještajnih kapaciteta, a to je jedan od razloga da će i oni koji su planirali u Hrvatsku, možda otići u neku drugu državu – kaže Curić i napominje da Talijan na ljetovanju prosječno potroši 970 eura. 

Sjajne vijesti stižu nam iz Njemačke. U njemačkim pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj upravo počinju školski praznici, pa se i s tih, nama najemitivnijih tržišta, idućih dana očekuje veliki priljev turista.

– Ovo će biti najbolja godina za hrvatski turizam s njemačkog tržišta u povijesti, uspostavljene su brojne nove aviolinije, a Hrvatska se nalazi u ponudi gotovo svih turoperatora – kaže nam direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj  Romeo Draghicchio.

Njemački rast

 – S tržišta Njemačke smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili doista odlične rezultate, posebice u lipnju i srpnju, kad su ostvareni visoki dvoznamenkasti porasti. Već sada imamo oko 300 tisuća više realiziranih dolazaka u odnosu na isto razdoblje lani. Pred nama je sada razdoblje školskih praznika u Bavarskoj i Baden-Württembergu, tijekom kojih očekujemo oko milijun dolazaka. Riječ je o pokrajinama iz kojih se inače realizira oko polovica svih dolazaka i noćenja s njemačkog tržišta. Svakako očekujemo nastavak pozitivnih trendova na razini cijele godine i realizaciju oko 2,5 milijuna dolazaka – najavljuje Draghicchio. (Biljana Savić)      


Podijeli: Facebook Twiter