U Hrvatskoj se nisu ugradivali opasni silikoni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsku društvo za plasticnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju priopcilo je kako implantati za dojke proizvodaca PIP i ROFIL Medical, za koje je utvrdeno da mogu biti opasni po zdravlje žana, u Hrvatskoj nikada nisu legalno ugradivani jer nemaju registraciju Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode, no pacijenticama koje su operirane u inozemstvu te sumnjaju da su im je ugraden neki od spornih implantata savjetuju da se jave na kontrolu kod licenciranih plasticnih kirurga u Hrvatskoj.

"Pacijentice kojima su implantati za dojku ugradeni u inozemstvu a sumnjaju da se radi o PIP ili PROFIL Medical implantatima za dojku, ili su oni eventualno protuzakonito ugradeni u Hrvatskoj, preporucamo da se jave na kontrolu licenciranim plasticnim kirurzima što je prije moguce", preporuka je tog strucnog društva Hrvatskog lijecnickog zbora.

Društvo takoder preporuca da se pacijentice za operaciju ugradnje implantata za dojku i ubuduce koriste iskljucivo uslugama licenciranih plasticnih kirurga jer im to jamci ugradnju uredno registriranih implantata za dojku na strucan nacin. Ujedno upozoravaju da je svako korištenje implantata za dojku bez registracije Agencije za lijekove i medicinske proizvode protuzakonito.

Medunarodna udruga plasticnih kirurga ISAPS, ciji je clan i Hrvatsko društvo za plasticnu kiruriju, podržava francusku preporuku da pacijentice s implantatima za dojku provjere kod svojih operatera i bolnica jesu li njihove implantate proizvele francuska tvrtka PIP i ili nizozemska ROFIL Medical jer cak i bez klinickih znakova puknuca, ti implantati trebaju biti odstranjeni ili zamijenjeni kako bi se izbjegli daljnji zdravstveni rizici za ženu.

U nedavno provedenoj studiji, povezanost PIP implantata za dojku i moguceg karcionoma nije zapažena. No strucnjaci isticu kako se mogu pojaviti druge medicinske komplikacije kao posljedica puknutog implantata. Žene, ciji implantati za dojku nisu proizvedeni od strane ove dvije tvrtke, nisu pogodene i mogu se osjecati sigurnima, kaže se u priopcenju.


Podijeli: Facebook Twiter