U Hrvatskoj se dnevno razvede 15 bračnih parova

Žene u prosjeku u brak ulaze s 27,7, a muškarci s 30,5 godina (B. FORNAŽAR TADIJIĆ)
Žene u prosjeku u brak ulaze s 27,7, a muškarci s 30,5 godina (B. FORNAŽAR TADIJIĆ)

Prošle su se godine u Hrvatskoj vjenčala 20.323 para, a okončano 5.659 brakova, odnosno gotovo svaki treći - kažu podaci Državnog zavoda za statistiku o razvodima u Hrvata u 2012. godini. U prosjeku, razvodimo se nakon 14,2 godine braka, i to, u većini slučajeva, parovi bez uzdržavane djece.

Najveći broj preklani razvedenih u braku je izdržao između deset i četrnaest godina, slijede parovi koji su zajedno proveli 25 i više godina, dok su na trećem mjestu po učestalosti razvoda oni koji su u braku bili između 15 i 19 godina. U najvećem broju slučajeva, muškarci i žene u Hrvatskoj razvode se u dobi od 30 do 39 godina, no 2012. oko šest posto razvedenih parova bilo starije i od 60 godina. 

Sve, dakako, i kako drugačije, kreće idilično, kad smo mladi. Statistika kaže da, međutim, u brak ulazimo sve stariji, ali i u sve manjem broju. Prosječna starost nevjeste je primjerice 1989. godine iznosila 23,1 godinu, ženika pak 26,7 godina, dok sada žene u prosjeku u brak ulaze s 27,7, a muškarci s 30,5 godina.

Pretprošle je godine u Hrvatskoj broj sklopljenih brakova bio nešto veći nego godinu prije, 2011., kad je sklopljenih brakova bilo 0,6 posto manje, a razvoda 0,1 posto više nego u 2012.

Gledajući službene brojke o broju vjenčanih i razvedenih, koje ne uzimaju u obzir nevjenčane parove s istim pravima i obvezama, prije 35 godina razvodio se svaki šesti par, sada gotovo svaki treći, četvrti. Na tisuću sklopljenih brakova tada je bilo 167 razvedenih, pri čemu se taj broj održavao do 1991., ratne godine, kad je buknuo i broj razvoda u Hrvatskoj, popevši se naglo na 226 razvedenih parova na tisuću vjenčanih.

Prije dvije godine broj razvoda je skočio na rekordnih 280 na tisuću vjenčanih, da bi se lani blago spustio na 278,4 njih. (B. MRVOŠ PAVIĆ)

U Istri u 2012. godini na tri sklopljena braka jedan razvod

 

Podaci o sklapanju i razvodu brakova u 2012. na razini Istarske županije pokazuju da je sklopljeno 930 brakova, a razvedena 303. Dakle, na tri sklopljena braka zabilježen je jedan razvod.

Međutim, neki istarski gradovi bilježe da na dva sklopljena braka dolazi po jedan razvod! To je slučaj u Bujama, Puli, Rovinju i Umagu. Posve drugačiji je trend u Labinu i Pazinu. Tamo jedan razvod dolazi na svakih 11, odnosno 13 novih brakova. Podatke slične tome bilježimo i u mnogim istarskim općinama.

S obzirom na broj stanovnika, najviše je sklopljenih brakova bilo u Puli - 223, a rastava 105.

Ako promatramo starost partnera koji su razvrgnuli bračne zajednice, uočavamo da je jedino u Vodnjanu zabilježen podatak da je podjednak broj muškaraca koji su napustili bračne vode s više od 50 i manje od 40 godina. U većini drugih istarskih gradova muškarci se najčešće razvode između 30 i 40 godine života. Novigrad, Buje i Buzet su specifični jer su se tamo muškarci najčešće razvodili između 40 i 50 godine.

Najveći broj istarskih žena koje se odlučuju za razvod ima između 30 i 40 godina. To nije slučaj u Novigradu i Puli gdje je to veći odabir žena između 40 i 50 godina. Jedino se u Rovinju podjednako razvode i prije i nakon 40 godine.

Istarski brakovi pucaju najčešće nakon 20 godina. Iznimka je Umag gdje najveći broj brakova završava između pete i devete godine, a u Bujama između 15 i 19 godina. Rovinj ponovno bilježi podatke kao nitko drugi. Tamo se u jednakoj mjeri se razvrgavaju zajednice muškarca i žene bez obzira na to traju li više od 20 godina, ili do četiri godine ili od pet do devet godina.

Od 303 razvedena braka u njih 177 je rođeno najmanje jedno dijete. Buzet, Labin, Pazin i Vodnjan su različiti od ostalih istarskih gradova po tome što je na njihovom području najveći broj razvoda zabilježen u obiteljima bez djece. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter