U Hrvatskoj pola softvera ilegalno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodno udruženje proizvodaca poslovnog softvera Business Software Alliance (BSA) u suradnji s analiticarima IDC-a objavilo je sedmu godišnju studiju o stopama softverskog piratstva. U Hrvatskoj je postotak ostao na prošlogodišnjoj brojci.

Od 2008. do 2009. stopa nelicenciranog softvera na osobnim racunalima u Hrvatskoj nije se promijenila te i dalje iznosi 54 posto. Ukupna komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera tijekom 2009. u Hrvatskoj je iznosila 349 milijuna kuna.

Globalno gledajuci, softversko piratstvo u padu je na 54 svjetska tržišta, a porast je zabilježen u samo 19 zemalja. Ipak, podaci Globalne studije BSA/IDC-a o stopama softverskog piratstva govore da je stopa porasla ako se gledana svjetskoj razini, s 41 na 43 posto, i to prvenstveno zahvaljujuci tržištima Kine, Indije i Brazila.

Na svakih stotinu americkih dolara vrijednosti legalnog softvera prodanog u 2009, dodatnih 75 dolara se piratizira, izvještavaju iz IDC-a.

Studija BSA i IDC-a provedena je medu 111 zemalja. Najniže stope piratstva zabilježene su u SAD-u (20 posto), Japanu (21 posto) i Luksemburgu (21 posto), najcrnja je situacija na tržištima Gruzije, Zimbabvea i Moldavije, koji su svi zabilježili više od 90 posto softverskog piratstva.


Podijeli: Facebook Twiter