U Hrvatskoj oko milijun stabala smokve

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Šesti Međunarodni kongres o smokvi, koji je koncem kolovoza i prvih dana rujna ove godine u Napulju ugostio predstavnike 22 zemlje sudionice te 110 stručnjaka delegata, zahvaljujući hrvatskim sudionicima koji su se izborili za domaćinstvo dogodit će se 2019. godine u Rovinju. Odličnu vijest prenijeli su nam doktor smokvarstva Željko Prgomet i inženjerka agronomije Iva Prgomet, koji su zajedno s riječkim Veleučilištem, poljoprivrednim odjelom u Poreču, u jakoj konkurenciji s Kinom i Turskom izborili domaćinstvo.

- Domaćinstvo takvoj manifestaciji ne samo da će donijeti turističku promidžbu zemlji, nego i ekspanziju proizvodnje smokava, kaže Iva Prgomet, obrazlažući da danas Hrvatska raspolaže s oko milijun stabala, koje se diljem Lijepe naše prostiru na površinama od jednog do 50 hektara. To je dakako malo u usporedbi s Turskom s kojom smo konkurirali za domaćinstvo, a koja je najveći proizvođač, te Kinom koja bilježi snažnu ekspanziju u smokvarstvu.

Govoreći o smokvi, naši sugovornici ističu da je riječ o manje poznatoj voćki. Zanimljivo je da se ni danas zbog problema (ne)rješavanja genetike ne zna koliko različitih sorti postoji.

- Brojke su različite, ja smatram da je negdje između 450 i 500 različitih sorti smokava. Jedan Španjolac na kongresu tvrdio je da ima 1.190 različitih sorti sa svih kontinenata, dok poznati izraelski znanstvenik kaže da je u njegovoj zemlji, i to u znanstvenom kampusu, poznato 216 sorti. Upravo zbog tako oprečnih brojki, treba napraviti analize i to na jednom mjestu i s identičnim instrumentima, veli Željko Prgomet. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter