U Hrvatskoj od 1. srpnja niže cijene roaminga

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Od 1. srpnja u zemljama EU/EEA, pa tako i u Hrvatskoj, svim korisnicima mobilnih mreža obračunavat će se 21 do 55 posto niže cijene roaminga ili gostovanja u drugim mobilnim mrežama, pri čemu će najveći pad cijena biti za podatkovni promet u roamingu, najavili su danas iz Hrvatske agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Cijene roaminga u EU padaju zadnjih par godina, a ovo novo, dodatno sniženje cijena u roamingu, za govorne, SMS i podatkovne usluge, koje počinju i završavaju unutar područja EU/EEA, ovisno o vrsti usluge kreće se od 21 do 55 posto i sukladno je obvezama iz Uredbe o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama u EU.

Snižavanje cijena roaminga još je jedna u nizu mjera kojima se na razini EU/EEA nastoji promicati zaštita interesa krajnjih korisnika i uspostava jedinstvenog tržišta, a najviše dopuštene cijene odnose se samo na pozive koji započinju i završavaju u EU/EEA zemljama, odnosno pozive koji se odvijaju između sudionika koji se nalaze u zemljama članicama EU/EEA.

Ako se korisnik nalazi izvan EU/EEA područja, odnosno ako se nalazi u EU/EEA području, a poziv upućuje ili poziv prima iz države izvan EU/EEA područja, operatori mogu naplaćivati više cijene jer nisu obuhvaćene Uredbom i na taj način regulirane, upozoravaju iz HAKOM-a.

Tako će od 1. srpnja maksimalne (dozvoljene) cijene ili Eurotarifa za roaming za odlazni poziv biti 21 posto povoljnije nego do 30. lipnja, odnosno cijena će s PDV-om iznositi 1,81 kuna po minuti, dok će 27 posto biti jeftiniji dolazni pozivi u roamingu i iznositi 0,48 kuna po minuti. Iz HAKOM-a pritom ističu da je u pozivima obračunska jedinica 1 sekunda uz mogućnost naplate za uspostavu poziva u trajanju od najviše 30 sekundi.

SMS poruke imat će 25 posto nižu cijenu ili 0,57 kuna po poruci, dok za najvećih 55 posto pojeftinjuje podatkovni promet u roamingu, na 1,91 kunu po megabajtu.

Riječ je dakle o maksimalno dopuštenim cijenama u roamingu po spomenutoj uredbi EU-a, čega će se, kako se doznaje, pridržavati i sva tri telekoma-mobilna operatora u Hrvatskoj, iz kojih poručuju i da će se svim njihovim korisnicima pri putovanju u druge zemlje (i mreže) automatski, ako drugačije ne zatraže, uključivati spomenuta osnovna Eurotarifa za roaming.

Neki od njih najavljuju da će u sklopu nekih paketa imati i povoljnije cijene od ovih maksimalno dopuštenih, što će korisnici, kao i prošlog ljeta, kada se Hrvatska prvi put slijedom ulaska u EU 'uključila' u sniženje cijena roaminga, morati posebno zatražiti. Iz HAKOM-a u vezi tog sniženja poručuju i da se odnosi i vrijedi samo na području zemalja EU/EEA kojeg čine Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Hrvatska.

To znači i da strani turisti iz spomenutih zemalja kada dođu u Hrvatsku ovog ljeta i budu 'gostovali' u njene tri mobilne mreže mogu također računati s nižim cijenama mobilnih razgovora, SMS-a i podatkovnog prometa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter