U Hrvatskoj nema potrebe za mjerama zaštite

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podrucju Hrvatske ne treba ocekivati utjecaj radioaktivnosti iz ugroženih japanskih elektrana koji bi zahtijevao mjere zaštite stanovništva, priopcili su danas iz Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) temeljeci procjenu na službeno zaprimljenim podacima.

U priopcenju za javnost povodom nuklearne nesrece u Japanu stoji da je nocašnji požar u spremištu ozracenog goriva u jedinici br. 4 elektrane Fukushima-Daiichi znacajno povecao ispuštanja radioaktivnosti izravno u atmosferu, a prema službenim podacima brzina doze zabilježena na lokaciji elektrane iznosila je oko 400 mSv/h (milisieverta na sat).

"Potvrdeno je da je požar ugašen jutros oko tri sata po našem vremenu. Ocekuje se da je time prestalo znacajno ispuštanje radioaktivnog materijala izravno u atmosferu", stoji u priopcenju. Iz DZRNS su izvijestili i da se ocekuje da ce kretanje radioaktivnog materijala koji je ispušten, prema prognozi Svjetske meteorološke organizacije, biti usmjereno sjevero-istocno, prema Pacifiku, a u petak, 18. ožujka, mogao bi se naci na južnim aljaškim otocima.

Mjere zaštite u Japanu koje su do sada provedene u podrucju 30 kilometara oko ugroženih elektrana preventivnog su karaktera, ukljucuju evakuaciju u podrucju 20 kilometara i sklanjanje stanovništva (u cvrstim objektima) u podrucju do 30 kilometara, dodaju iz DZRNS.


Podijeli: Facebook Twiter