U Hrvatskoj nema opasnosti od radijacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prognozi radijacija iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi trebala bi na podrucje Hrvatske stici najranije 29. ožujka, pri cemu bi kolicine onecišcenja bile od 1.000 do 10.000 puta manje od zracenja na izvoru te ne predstavljaju realnu opasnost za Hrvatsku, izjavila je u cetvrtak za Hinu nacelnica Odjela za istraživanje kakvoce zraka i primjenu Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Amela Jericevic.

Pojasnila je da s obzirom na razmjere incidenta i velike udaljenosti koje zracenje prelazi preko Pacifika, sjeverne Amerike i Atlantika pri cemu se razrjeduje pod utjecajem atmosferske disperzije i depozicije, ne predstavlja realnu opasnost za podrucje Hrvatske. Pri tome treba naglasiti da korišteni model ne uzima u obzir mokru depoziciju, što znaci da ce u slucaju oborina koncentracije biti još niže, rekla je Jericevic.

Prema službenom izvješcu Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) radijacija iz nuklearnog postrojenja u Fukushimi krece na istok preko Pacifika. Prema službenim izvješcima IAEA, a koja se temelje na informacijama japanskih službi nadležnih za nuklearnu i radiološku sigurnost, još nema vidnih znakova stabiliziranja situacije.

Evakuirano je sve stanovništvo u podrucju 20 kilometara oko elektrane. U podrucju od 20 do 30 kilometar oko elektrane preporuceno je zadržavanje u cvrstim objektima. Tablete stabilnog joda dopremljene su u evakuacijske centre, ali nije donesena odluka o njihovoj primjeni.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost najavila je u cetvrtak, kada je ispuštanjem vode iz zraka bio hladen reaktor 3, da ce takvim postupkom u petak hladiti i reaktor 2 u nuklearki Fukushima Daiichi da bi se sprijecila nekontrolirana radijacija.





U odvojenu priopcenju vlasnik elektrane Tokyo Electric Power Co (TEPCO) objavio je da bijeli dim ili para izlazi iz reaktora 2.

Dužnosnik japanske uprave za nuklearnu energiju i sigurnost rekao je da su tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukushime Daiichi u relativno stabilnom stanju, a to su reaktori 1,5 i 6.

Celnik Medunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potvrdio je oštecenja jezgara reaktora 1, 2 i 3, no cini se da su spremnici ipak neošteceni.

Japanski Crveni križ objavio je da je Tokio siguran grad za medunarodne putnike, a japanska nuklearna agencija obznanila da razine radijacije padaju.

VLADA RH: 3,5 MILIJUNA KUNA POMOCI JAPANU

Hrvatska Vlada u cetvrtak je donijela odluku o 3,5 milijuna kuna finacijske pomoci Japanu za ublažavanje posljedica potresa i tsunamija koji su pogodili tu zemlju.

Pomoc stanovništvu Japana ici ce kroz aktivnosti Crvenog križa, a Vlada je ponudila i mogucnost smještaja majki s djecom u turistickim kapacitetima u Hrvatskoj, kao i kapacitete KBC-a Rebro.

SLOVENSKI AKTIVISTI PROTIV NE KRŠKO


Tridesetak slovenskih aktivista ekološke organizacije Greenpeace u cetvrtak je u središtu Ljubljane paljenjem svijeca i transparentima izrazilo solidarnost sa žrtvama razornog potresa i tsunamija u Japanu, ali i upozorilo na opasnosti korištenja nuklearne energije.

Slovenski aktivisti Greenpeace zadnjih dana u vezi s nesrecom u Japanu pozivaju vlasti da organizira javnu raspravu o energetskim alternativama i traže da se nuklearka Krško zatvori najkasnije do 2023. godine.

Vlada i slovenski energetski strucnjaci upozoravaju medutim da sadašnja atmosfera nije dobra za donošenje ishitrenih odluka i da je nuklearna energija za Sloveniju neizostavan izvor energije i u buducnosti, s obzirom na oskudicu ostalih izvora, te da je nuklearka Krško sigurna.


Podijeli: Facebook Twiter