U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta za Anju Šovagović i Olivera Frljića

S pressice na Markovom trgu
S pressice na Markovom trgu

Inicijativa Kulturnjaci2016. koja je pokrenula peticiju za smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića jučer je pred zgradom Vlade RH na Markovom trgu održala konferenciju za novinare. Na presici su sudjelovali neki od kulturnih radnika i umjetnika koji su potpisali peticiju: Dunja Vejzović, Doris Šarić Kukuljica, Jasna Bilušić, Adrian Pezdirc, Sanja Iveković, Urša Raukar, Dražen Katunarić, Tihomir Milovac, Ivica Buljan, Dino Pešut, Jelena Kovačić, Ljubica Letinić, Sibila Petlevski, Ivana Sajko, Goran Ferčec, Sabina Sabolović, Goran Sergej Pristaš, Zoran Ferić i Dijana Mlađenović.

- Hrvatska kultura je kultura raznolikosti, hrvatskoj kulturi ne treba jedna nacionalna paradigma koja će pod jednom kapom postrojiti sve što se u hrvatskoj kulturi događa a i isključiti veliki dio toga. U hrvatskoj kulturi mora biti mjesta i za Anju Šovagović i za Olivera Frljića, jednake prilike i jednake uvjete moraju imati i Histrioni i Montažstroj. U hrvatskoj kulturi trenutno se četiri grada natječu za prijestolnicu kulture. Istupi ministra kulture, njegova retorika ozbiljno ugrožavaju njihove prilike da to i ostvare. Ono što mi tražimo je da imamo ministra kulture koji je pročitao barem povelje UNESCO-a, temeljne kulturno - političke strategije u Europi, sve one koje su i do sada pisane u Hrvatskoj, koji poznaje kulturu, koji poznaje kulturnu scenu i koji nema namjeru nikoga isključiti, kazao je uz ostalo Goran Sergej Pristaš.

- Mi umjetnici moramo biti senzibilni na pitanja slobode i moramo imati ministra koji nam tu slobodu garantira. Netko tko antifašizam osuđuje kao nešto prevaziđeno, taj prihvaća fašizam, a fašizam ne dozvoljava slobodu mišljenja. Zar je netko tko ima svoje mišljenje izdajnik? Ministar kulture mora biti otvoren prema svijetu, tolerantan i ne smije biti ekstremistički usmjeren, kazala je Dunja Vejzović.

Iz Inicijative Kulturnjaci2016. ističu da je u trenutku predaje Vladi apel koji su pokrenuli potpisalo 1100 kulturnih radnika i radnica te da se potpisi i dalje prikupljaju. Također, nakon prve medijske objave pristiglo je još 160 potpisa. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter