U Hrvatskoj je 99,9 % downloada ilegalno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je 99,9 posto downloada s interneta ilegalno, a ukupan promet na svim legalnim stranicama iznosi svega par tisuca kuna, upozoreno je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu".

Kod nas više nitko mladi od 35 godina ne kupuje CD-ove s glazbom i filmovima, istaknuo je Nenad Marcec, glavni direktor Zaštite autorskih muzickih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja.

Internetsko piratstvo je problem koji još nisu riješile ni najrazvijenije države - u SAD-u i Velikoj Britaniji, unatoc razvijenim sustavima borbe protiv piratstva i legalnog skidanja s interneta, te visokom standardu korisnika, cak 70 posto prometa je ilegalno, rekao je Marcec.

Neke zemlje, poput Francuske, pokušavaju tome doskociti putem državne agencije koja "internet piratima" dijeli prvo opomene, a potom ih iskljucuje s mreže, medutim to je problematican nacin jer se pristup internetu danas smatra jednim od osnovnih ljudskih prava, napominje Marcec.

S njime se slaže ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željko Topic koji upozorava kako su vrlo cesto osobe koje ilegalno skidaju glazbu i filmove zapravo djeca od 12 - 13 godina koje država ne smije kriminalizirati, a oni, buduci su maloljetni i nemaju kreditne kartice, ne mogu kupovati te sadržaje.

S druge strane, moramo zaštititi kreatore tih sadržaja jer na njihovoj kreaciji prakticki svi zaraduju osim njih, napominje Topic dodajuci kako za to pitanje još nitko u svijetu nije našao rješenje.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno te potom uništeno krivotvorene robe u vrijednosti od gotovo 24 milijuna eura, receno je na konferenciji.


Podijeli: Facebook Twiter