U Hrvatskoj i 9 maloljetnika s HIV-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ucenici pulske Gimnazije danas su u sklopu Medunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a na Portarati dijelili prolaznicima brošure o spolno prenosivim bolestima te tri tisuce sredstava zaštite da bi obuhvatili što veci broj mladih u Puli. Zadaca je u potpunosti ispunjena buduci da su srednjoškolci u kratkom roku razgrabili ne samo kondome, vec i edukativne materijale. Akciju je organizirala udruga Institut u suradnji s Centrom za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

- Željeli smo ne samo obrazovati gradanstvo, nego i ukazati na niz problema s kojima se oboljeli u Hrvatskoj susrecu. Na prvom mjestu je diskriminacija, posebice poslodavaca i lijecnika. Stoga slogan UNAIDS povjerenstva za Hrvatsku glasi "0 posto promila diskriminacije", rekla nam je Varja Bastijancic, predsjednica udruge Institut.

Prema podacima koje nam je dostavila, u posljednjih 25 godina, od kada je zabilježen prvi slucaj infekcije u državi, bio je 921 oboljeli, preminulo je 177 osoba, dok se kod 345 razvio AIDS. Danas u Hrvatskoj živi 744 osoba s HIV infekcijom, a unatoc blagom porastu oboljelih, ona spada u zemlje niske prevalencije. Oboljeli su pretežno u srednjoj životnoj dobi, s time da je medu njima devetoro maloljetnika. U visokorizicne skupine i nadalje spadaju homoseksualci te intravenozni korisnici opijata.

Zahvaljujuci napretku medicine osobe kod kojih je bolest rano detektirana mogu voditi gotovo normalan život i docekat starost, no uvjeti lijecenja još uvijek nisu idealni, osobito u odnosu na napredne zemlje. Dostupnost lijekova u Hrvatskoj ogranicena je zbog nezainteresiranosti farmaceutskih tvrtki za njihovom registracijom na tako malom tržištu. Problem je i što je u državi dominantna skupina testiranih ona dobrovoljnih davaoca krvi, što znaci da je neophodno promovirati besplatno anonimno testiranje koje Puljani mogu obaviti u ZJZIŽ-u. (I. N. TURKOVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter