U Hrvatskoj Drugi svjetski rat nije završio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kada cijeli svijet 9. svibnja slavi kao Dan pobjede nad fašizmom, ujedno i dan kada je završio Drugi svjetski rat u Europi, mi u Hrvatskoj, umjesto da slavimo, bivamo bombardirani izjavama da je to 'najveca tragedija hrvatskog naroda'", rekao je na konferenciji za novinare Ratko Crnobori, predsjednik Društva Josip Broz Tito govoreci o svibanjskim dogadanjima.

Pojašnjavajuci receno, naglasio je da u Hrvatskoj još uvijek postoje neki koji nisu shvatili da je fašizam odavno poražen i rat gotov te da je povijest o tome rekla konacnu rijec. U Hrvatskoj se, kaže Crnobori, rat nastavlja i to svake godine na Bleiburgu, na stadionima i Thompsonovim koncertima kada pojedinci skandiraju "Za dom spremni" i "Ubi Srbina", kao i u Vrdoljakovom serijalu o Titu.

"Drugi svjetski rat završio je porazom fašizma, a sastavni dio tog režima bila je i NDH koja je, stoga, takoder poražena, kao i njena vojska, ali pojedinci nastavljaju taj rat ocito nesvjesni da je svijet s tim odavno raskrstio.

Medutim, treba prihvati ono što je povijest o tome rekla, treba prihvatiti Ustav RH prema kojem je naša država zasnovana na ZAVNOH-u, a ne NDH, i trece, treba prihvatiti europsku rezoluciju koja naglašava važnost odavanja priznanja onima koji su se borili protiv tiranije i terora i održavati sjecanje na istinu o prošlosti da bi došlo do pomirbe.

U tom smislu ja se pitam, za koga su se borili Titovi partizani", istaknuo je Crnobori i za kraj izdvojio da proglašavati Bleiburg najvecom tragedijom hrvatskog naroda znaci popljuvati sve hrvatske žrtve koje su pale u borbi protiv fašizma.

Clan Predsjedništva Vladimir Kapuralin naglasio je da smo u posljednjih desetak godina svjedoci nastojanja da se napravi revizija povijesti i to iz jednostavnog razloga što na našim prostorima Drugi svjetski rat nije završio jer jedna strana - a to su ostaci kvislinga, ustaša i domobrana - nije priznala svoj poraz. Uocljiva su tako podmetanja vezana uz Tita, iako ga ne napada vecina nego glasna manjina, ustvrdio je Kapuralin.


Podijeli: Facebook Twiter