U Hrvatskoj cak pola milijuna branitelja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

IDS-ov zastupnik Damir Kajin komentirao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji. "Ne treba mijenjati sva stecena prava branitelja, no naš mirovinski braniteljski sustav se iskorištavao, što treba reci hrvatskoj javnosti. Hrvatska je dostigla brojku od 499.000 branitelja. Znaci, do kraja godine vjerojatno cemo nadmašiti i magicnu brojku 500.000. Status branitelja od 2005. do 2009., znaci 10 godina po okoncanju Domovinskog rata, dobilo je preko 10.000 ljudi. U zadnjih šest godina i broj invalida Domovinskog rata povecan je za 10.000. U meduvremenu je i broj korisnika mirovina Hrvatskog vijeca obrane u Bosni i Hercegovini s 3.029 narastao na 6.174 ili preko 100 posto. Znaci, ispada da se paralelno vodio još jedan rat, ali ovaj put za privilegije. I ako je ikada u ovoj zemlji bila potrebna revizija broja invalida Domovinskog rata, odnosno branitelja, onda je to danas", naglasio je.

U saborskoj raspravi o izvješcu Vijeca za visoko obrazovanje sudjelovao je dr. Nevio Šetic, HDZ-ov zastupnik iz osme izborne jedinice. "Moram pohvaliti izvješce i raspravu zato što bi se ovako otvorene rasprave trebale voditi baš u Hrvatskom saboru", rekao je Šetic. Dodao je da oblikovati visoko obrazovanje nije baš jednostavan proces niti proces od nekoliko poteza. Rijec je, smatra on, o izgradnji dinamicnog sustava koji se uklapa u stajališta i teze da je znanje bogatstvo 21. stoljeca, gdje i Hrvatska ima svoju šansu.

"Moram reci da u izvješcu dominiraju zanimanja koja stvaraju ljude koji ce biti sposobni prometovati tudom robom i vrijednošcu, menadžment pogotovo. Dominiraju oni koji ce upravljati tvrtkama, ali jako malo ima programa koji se odnose na proizvodnju vlastitog života, vlastitih proizvoda koje cemo znati kreirati i stvoriti", napomenuo je Šetic.


Podijeli: Facebook Twiter