U Hrvatskoj 714 osoba zaraženo HIV-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na web stranici www.aids.hr objavljen je podatak da je, prema Registru za HIV/AIDS, u Hrvatskoj, od 1985. godine kada su zabilježeni prvi slucajevi zaraze, do 15. listopada 2008. godine registrirano 714 osoba kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od kojih je 285 razvilo AIDS i 149 umrlo.

U zadnjih pet godina vidljiv je trend porasta broja dijagnosticiranih slucajeva HIV infekcije, a broj oboljelih od AIDS-a i broj smrti zaraženih osoba stagnira ili lagano pada. Strucnjaci Zavoda za javno zdravstvo to objašnjavaju djelomicno stvarnim porastom broja zaražavanja, a djelomicno poboljšanjem dostupnosti testiranja na HIV, dok se smanjenje broja oboljelih i smrtnih slucajeva priprisuje ucinkovitosti antiretrovirusne terapije koja se u Hrvatskoj koristi od 1997. godine.

Statistika pokazuje da je odnos zaraženih muškaraca i žena 4:1, a u 45 posto slucajeva vjerojatni put prijenosa infekcije je muški homoseksualni odnos. Nešto više od 8 posto zaraženih osoba infekciju je steklo dijeljenjem pribora za intravensko korištenje droga, a svi ostali nacini prijenosa (transfuzija zaražene krvi, prijenos s majke na dijete) cine manje od 5 posto zaraženih.

HIV bolest registrirana je u svim županijama, najveci broj slucajeva zabilježen je u Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji.


Podijeli: Facebook Twiter