U hrvatskim zatvorima velika gužva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine je broj zatvorenika u Hrvatskoj premašio 5.000. Hrvatske kaznionice i zatvori imaju kapacitet predviden za nešto manje od 3.500 zatvorenika i pritvorenika, što znaci da se kapacitet »probija« za cetrdesetak posto.

U Hrvatskoj je do 2005. godine kapacitet zatvorskih ustanova bio veci od broja ljudi koji su u njima, ali od te godine pocinje rapidan rast zatvorenika. Šef Uprave za zatvorski sustav Branko Peran u srijedu je na forumu europskih penalnih sustava kazao da postoji više razloga za to.

- Godinu dana tek radim, ali mislim da se može kazati da postoji rast kriminaliteta, a treba se znati da je Hrvatska dosta dugo djelovala u ratnim i poratnim uvjetima. Moguce je da su se tada sudovi napokon u potpunosti sredili pa da je to dovelo do naglog povecanja zatvorenika, kazao je Peran.

On ocekuje da ce se uskoro riješiti problem pretrpanosti penalnih ustanova. Naime, vec krajem ove ili pocetkom slijedece godine bit ce otvoreno 420 mjesta u novom krilu Kaznionice u Glini.

- Nakon Gline slijedi dogradnja zatvora u Zagrebu, što je vec projektno spremno. Dio novca ide iz proracuna, a ostatak ce se dobiti kreditom Europske banke za razvoj. To ce znaciti još 376 mjesta u kaznionicama i zatvorima, dok bi najvece olakšanje penalnom sustavu trebala donijeti izgradnja nove kaznionice u Šibeniku. Predvideni kapacitet je 1.230 osoba, a ako sve bude u redu, u upotrebi ce biti 2015. ili 2016. godine, kaže Peran. (D. RADALJAC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter