U hrvatskim gradovima svijeće za žrtve Vukovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U znak sjećanja na herojsku obranu Vukovara, u utorak navečer u mnogim hrvatskim gradovima zapaljene su svijeće, a u Splitu je u organizaciji gradske uprave zapaljeno oko tisuću svijeća, čime je odana počast svim žrtvama Vukovara.

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Boris Ćurković istaknuo je kako vukovarske žrtve pokazuju da žrtve za Hrvatsku nisu poginule bez razloga, nego u borbi protiv zla. Paljenje svijeća za vukovarske žrtve, po njegovim riječima, trenutak je sjećanja ali i velikog ponosa svih građana Hrvatske.

Zamjenica splitskoga gradonačelnika Aida Batarelo istaknula je kako se 24 godine sjećamo tužnog dana i žrtava Vukovara, a svaki put kada u spomen na njih zapalimo svijeće, treba reći: “Nikada se više ne ponovilo.“

Umirovljeni bojnik Hrvatske vojske i koordinator udruga proisteklih iz borbenih postrojba te stradalničkih udruga i HVIDR-e Splitsko-dalmatinske županije Ivica Bubić istaknuo je kako je paljenje svijeća u Splitu za vukovarske žrtve poseban trenutak u kojem se, kako je rekao, sjete suboraca koji su dali sve za Hrvatsku. „Da nije bilo Vukovara, grada heroja, tko zna kako bi završio Domovinski rat te stoga izražavamo veliki pijetet prema svim poginulim i ranjenim Vukovarcima, ali ne smijemo zaboraviti ni stradanje nedužnih u Škabrnji“, istaknuo je Bubić.

Splitski HDZ organizirao je također u Vukovarskoj ulici paljenje svijeća, pri čemu se na početku te ulice u blizini sjedišta Splitsko-dalmatinske županije od zapaljenih svijeća oblikovao višemetarski znak u obliku srca.  Tijekom paljenja svijeća u Vukovarskoj ulici skupina nazočnih pjevala je domoljubne pjesme: „Oj hrvatska mati, nemoj tugovati,“  i “Kroacijo, iz duše te ljubim“.

Uzduž cijele Vukovarske ulice u Rijeci građani su večeras postavili upaljene lampione i svijeće. Postavljanje lampiona je organizirala riječka podružnica Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a građani su palili i postavljali svijeće samoinicijativno, na zidovima i pločniku uzduž ulice. Najviše lampiona postavljeno je uz mural s natpisom "Vukovar".  

U Rijeci je 13. studenoga održana tradicionalna manifestacija Vukovar u Rijeci, devetu godinu zaredom. Dvije povorke, od kojih je jedna krenula iz Prve sušačke hrvatske gimnazije na istočnoj strani grada, a druga, predvođena navijačkom skupinom Armada, iz Vukovarske ulice na zapadu, susrele su se na Mostu hrvatskih branitelja i tamo zapalile lampione i svijeće. Molitvu za poginule predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić. 

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, u osječkome Parku kralja Držislava položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika "Hrvatski domobran". Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, osječko-baranjske Policijske uprave i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Župan Vladimir Šišljagić izjavio je novinarima kako se tim činom prisjećamo tragedije i žrtava Vukovara, ali i Osijeka u Domovinskom ratu. Najavio je da će izaslanstvo županije odati počast žrtvama i sutra u Vukovaru, simbolu obrane i slobode, ali i mjestu posebnog pijeteta.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno obilježavaju paljenjem svijeća u obliku vukovarskog vodotornja s imenom grada heroja ispred Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava. Gradonačelniku Goranu Habušu i županu Predragu Štromaru pridružili su se učenici varaždinskih osnovnih škola, članovi braniteljskih udruga i mnogi građani.

- Ovo je prilika da se sjetimo patnji Vukovaraca, ali i svega onoga što je Vukovar značio za stvaranje hrvatske države, da se prisjetimo branitelja iz Varaždina i Varaždinske županije koji su trajno povezali Vukovar i Varaždin. Ovo je trenutak da mlađim generacijama ispričamo priču koja se ne smije zaboraviti, priču koja se ne smije ponoviti, da svatko od nas da sve od sebe da se takve strahote na našim prostorima više ne događaju, rekao je gradonačelnik Habuš te pozvao da se, osim žrtvama u Domovinskom ratu, počast oda i žrtvama terorističkog napada u Parizu.

Sutra, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara, članovi varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata pozvali su sugrađane u kolonu sjećanja i paljenje svijeća duž Vukovarske ulice u 18 sati. Izaslanstvo Varaždinske županije s predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić na čelu bit će u koloni koja će odati počast žrtvama u Vukovaru. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter