U Hrvata izumire fiksna telefonija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobar dan, ja sam korisnik vašeg paketa "telefon, internet i televizija". Želim smanjiti troškove režija pa me zanima mogu li unutar dvogodišnje pretplate odustati od fiksnog telefona, koji vrlo rijetko koristim, upitali smo kontakt-službenicu jednog od vodecih hrvatskih operatera.

- Nema problema, vec od sljedeceg mjeseca možete koristiti sve naše usluge izuzev fiksnog telefona, a mjesecna rata iznosit ce vam stotinu kuna manje, glasio je odgovor. Znacilo bi to, dakle, da godišnja ušteda iznosi 1.200 kuna. Ovakve odluke nisu rijetkost u Hrvatskoj, što je nedavno potvrdio i tržišni regulator Hakom objavivši statistiku po kojoj je u trecem kvartalu nestalo više od 10 posto korisnika fiksnih telefona, odnosno njih 219 tisuca.

"Kucnim" telefonom danas se koristi 1,59 milijuna gradana.Operateri su se još donedavno koristili trikovima mamljenja korisnika na potpisivanje dvogodišnjeg ugovora u kojem se obvezuju placati mjesecnu pretplatu, i to ne baš nisku, na fiksni telefon, koristili ga ili ne. Srecom, odnedavno je pružateljima usluga postala obveza ponuditi usluge internetskog prikljucka i IPTV usluge zasebno.

Trendu pada interesa za fiksnu telefoniju razlog je sve veca popularnost mobilne telekomunikacije, narocito zbog sveobuhvatnih tarifa koje nerijetko ukljucuju vrlo jeftine razgovore prema fiksnoj mreži. Jasno, mobilna komunikacija još uvijek je skuplja od fiksne, no tržišni rat tjera operatere da konstantno snižavaju cijene svojih usluga, što je svakako dobro za krajnje korisnike, iako vecina u Hrvatskoj smatra da je mobilna telekomunikacija preskupa za standard u kojem živimo.

S druge strane, fiksna telefonija još uvijek je vrlo popularna u uredima, a osobama starije životne dobi predstavlja primarnu, nerijetko i jedinu telekomunikacijsku vezu.

Mlada populacija sasvim sigurno najmanje koristi žicu, preselivši dobar dio komunikacije na megapopularne društvene socijalne mreže Facebook i Twitter, dok su poslovnim ljudima sve draži internetski glasovni videoservisi Skype i Google Talk.

Masovna popularizacija pametnih telefona sa stalnom internetskom vezom omogucuje trenutno izmjenjivanje poruka brojnim servisima, što šteti cak i mobilnim operaterima. Tome je pridonio i slavni Apple koji je korisnicima iPhone uredaja ponudio iMessage, besplatnu internetsku mogucnost pisanja poruka, dakako ukoliko šalju poruku na drugi iPhone.

Sve više korisnika posjeduje i internetsku aplikaciju Viber koja omogucuje besplatne pozive i poruke prema ostalim korisnicima iste. Cini se da fiksna telefonija definitivno odlazi u povijest, no slijedi li je i mobilna, odnosno hoce li u telekomunikaciji zavladati iskljucivo internet, vjerojatno cemo saznati ubrzo.


Podijeli: Facebook Twiter