U Holcimu najveće božićnice, slijede Sipro, Calucem…

Holcim (Arhiva)
Holcim (Arhiva)

Istraživanje portala Moj Posao provedeno početkom ovog mjeseca pokazalo je da 60 posto zaposlenih Hrvata očekuje božićnicu, što je pet posto više nego lani. U toj anketi je isplivalo da će prosječna božićnica u najvećim domaćim kompanijama iznositi oko 1.500 kuna, ali mnogi poslodavci uz to daju bonove i darove za djecu. Toliko iznose i prosječne božićnice u najuspješnijim istarskim tvrtkama, no više od toga dijele neke istarske tvrtke koje su Istrani prodali stranim vlasnicima koji očito više cijene darivanje istarskih radnika od samih istarskih poslodavaca.

Dugi niz godina najveće božićnice u Hrvatskoj dobivaju radnici tvrtke Drogerie markt (DM) i to oko 8.000 kuna. Prema našim se istraživanjima s božićnicom iz DM-a od istarskih se tvrtki može usporediti samo Holcim koji je dio švicarske Holcim Grupe. Radnici njihove tvornice cementa u Koromačnu te kamenoloma u Plovaniji i Šumberu i ove godine, kao i lani, dobit će božićnicu u iznosu od 110 posto njihove prosječne bruto plaće. Za radnike na kolektivnom ugovoru to ove iznosi 8.368 kuna u bruto iznosu. No, napominju da će isplata uslijediti temeljem uspješnih poslovnih rezultata i ostvarenja plana kako je to određeno kolektivnim ugovorom.

Brioni najizdašniji među domaćim tvrtkama

Umaški Sipro u kolektivnom ugovoru ima predviđenu isplatu 13. plaće za svakog od 61 radnika. Direktorica Vesna Žmak pojašnjava da polovicu isplaćuju u srpnju za godišnji odmor, a polovicu u prosincu kao božićnicu. Dodaje da uz plaću za prosinac svaki radnik dobiva i 400 kuna neoporezive naknade. Sipro proizvodi trake za pakiranje te zaštitne maske za autoindustriju i građevinarstvo, a većinski je vlasnik talijanski Sicad.

Rockwool Adriatic je isplatio 3.000 kuna bruto, od čega je 1.250 kuna neoporezivo. Lani i ranijih godina isplaćivali su samo po 1.250 kuna. To je jedina tvrtka na tlu Istre, među prvih pet po visini isplate božićnice, koju Istrani nisu prodali stranom vlasniku već je danski Rockwool na "čistini" izgradio potpuno novu tvornicu.

Pulski Calucem je ove godine, kao i proteklih, radnicima dao 2.500 kuna u gotovini i dar u naravi vrijedan 400 kuna. Ovu pulsku cementaru je londonski fond Argus Capital Partners II ove godine prodao milanskom fondu Ambienta.

Jednak iznos božićnice dobili su i radnici Plave lagune. Ovaj porečki hotelijer nagradio je i sezonce koji na dan isplate imaju ugovor o radu s društvom. Božićnica za 2016. godinu isplaćena je u novcu na način da radnicima kojima je temeljem rada u tekućoj godini radni odnos trajao 12 mjeseci. Radnicima kojima je u tekućoj godini radni odnos trajao manje od 12 mjeseci, ali najmanje dva mjeseca, božićnica se isplatila u razmjernom tog iznosa, i to 1/12 za svaki mjesec trajanja radnog odnosa. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter