U HGK-u o natječaju za bespovratna sredstva EU-a

Prezentacija u HGK-u Županijskoj komori Pula (M. ANGELINI)
Prezentacija u HGK-u Županijskoj komori Pula (M. ANGELINI)

- Zakasnili smo za ovaj natječaj i nema šanse da do 21. veljače prikupimo svu potrebnu dokumentaciju. Bespovratna sredstva iz europskih strukturnih fondova će dobiti samo oni rijetki koji su znali puno ranije za taj natječaj i koji su se mjesecima prije na to pripremili, poručio je pulski poduzetnik Amir Adžikić nakon danas održane prezentacije o prvom takvom natječaju. Mnogi istarski poduzetnici pristigli na prezentaciju u HGK Županijsku komoru Pula složili su se s njime i isticali nezadovoljstvo takvom politikom.

Zvonimir Savić iz Centra za EU pri HGK-u, koji je vodio prezentaciju, složio se s njima, a pritom je spomenuo da je natječaj objavljen u vrijeme božićnih blagdana kada se poduzetnici bave nekim drugim stvarima i ne primjećuju takve natječaje. Potvrdio je da su neki poduzetnici mnogo ranije za to znali i imali se prilike pripremiti te da je mala vjerojatnost da će to poći za rukom onima koji se tek sada uključe.

Istarski poduzetnici su stoga tražili da im odgovori kada će biti sljedeći natječaj za bespovratna sredstva iz EU-a kojima mogu financirati povećanje proizvodnje. Savić im je poručio da očekuje da će to biti tek krajem 2014. godine, ali je napomeno da je za čitavu Hrvatsku sada planirano financiranje od najmanje 9 do najviše 67 projekata s obzirom na to da je planiran budžet 33,7 milijuna eura, a svaki poduzetnik se može kandidirati za dobivanje bespovratnih 0,5 do 3,5 milijuna eura.

Da će biti velik interes i konkurencija među hrvatskim tvrtkama za taj novac Savić je otkrio podatkom da je HGK-u čak 140 hrvatskih firmi najavilo kandidiranje više od 240 projekata vrijednih gotovo milijardu eura. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter