U HAZU-u pjesnički recital "Živa riječ Vesne Parun"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesnički recital "Živa riječ Vesne Parun" održan je danas u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a o pjesnikinji su govorili predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić i akademik Ante Stamać.

Akademik Stamać podsjetio je da je Vesna Parun počela pisati o nevinoj i bujnoj prirodi te je dodao da je preko pustolovnih ljubavi došla do moralno-estetskih problema našega doba.

Parun se u zbirci "Zore i vihori" divi prirodi, u "Crnoj maslini", "Ropstvu" i knjizi "Ti i nikad" piše o ljubavi, dok u "Ukletom daždu" i "100 soneta" ima tamni, jesenji pjev.

U "Apokaliptičnim basnama" i "Salto mortalu" iz liričarke pretvara se u ironičnu kritičarku mračnog doba, napomenuo je Stamać.

Parun je pisala za izabrane, a klonila se avangardnoga izričaja, rekao je te dodao da je rabila jezik prirode bez znanstvenog nazivlja.

Istaknuo je da je pisala sonete koji su disciplinirali njezinu rastresitu maštu.

- Ona je zakonita Ujevićeva nasljednica pa ide u red najvećih pjesnika 20. stoljeća, rekao je Stamać.

Pjesme Vesne Parun interpretirala je dramska umjetnica Vera Zima.

Vesna Parun rodila se 10. travnja 1922. u Zlarinu, a umrla je 25. listopada 2010. u Stubičkim Toplicama. Bila je dopisna članica HAZU-a, a za svoj je rad dobila niz nagrada i priznanja. Jedanaest zbirki pjesama objavljeno joj je na stranim jezicima. Ostat će zapamćena i kao pjesnikinja za djecu, autorica drama i prevoditeljica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter