U HAC-u marže od 8.000 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U razdoblju od 2005. do 2011. godine za instaliranje i održavanje informatičke opreme u Hrvatskim autocestama potrošeno je nevjerojatnih 355 milijuna kuna od čega se oko 60 posto odnosi na održavanje, a samo 40 posto za investicije! Ova spoznaja proizlazi iz Analize natječajne dokumentacije ugovora za informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a, koju je obavio stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Saša Aksentijević. Tvrtke koje su odradile i naplatile veliki dio spomenutih poslova su Storm Computers, Combis, Oracle, InfoSistem i TEB informatika, GEA/CSSI, te dvije javnosti najpoznatije tvrtke - King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića, te tvrtka Soboli, koju je 2002. godine osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Iz nekog razloga sudski vještak nije kontrolirao upravo tvrtku Soboli, iako je ova, od 2008. do 2010. godine, sa HAC-om sklopila sedam ugovora ukupne vrijednosti 12,836 milijuna kuna.

Analiza ostalih ugovora pokazuje na moguće napuhavanje cijena o čemu se upravo jučer raspravljalo na sjednici Uprave HAC-a, koja je razriješila dužnosti Bernarda Gršića s pozicije šefa Samostalnog odjela za informatiku i telekomunikacije (imenovan Marko Lipert). Razriješeni su i pomoćnici šefa Samostalnog odjela za informatiku i telekomunikacije Robert Matković i Tomislav Cviljak.

Nije išlo glatko

Međutim, stvari na sjednici Uprave nisu išle glatko, te je ponovo došlo do preglasavanja. Za smjenu spomenutih bili su predsjednik Uprave Dražen Guštin i član Uprave Nikola Bačurin, dok su protiv glasali riječki kadrovi u HAC-u, Juro Bajić i Narcizo Dalsaso. Suština sukoba u Upravi koja se inače etiketira podijeljenom na kadrove Radimira Čačića, gdje navodno spadaju Guštin i Bačurin, te kadrove Slavka Linića, gdje se vode Bajić i Dalsaso, bio je upravo nalaz sudskog vještaka o preplaćenim uslugama HAC-a. Prema zapisniku sa sjednice, kojeg posjeduje naša redakcija i donosimo ga nešto konkretnije u okviru teksta, Guštin je smatrao kako je nalaz sudskog vještaka ozbiljan materijal, koji ukazuje na sklapanje niza spornih ugovora iz 2008. i 2009. godine, dok je Dalsaso ponudio sasvim suprotno mišljenje od Guština. Pat pozicija je ponovo razriješena preglasavanjem u kojem je prevagu imao Guštinov glas kao predsjednika Uprave.

Od toga je daleko zanimljiviji sadržaj nalaza sudskog vještaka, odnosno izvanredno visoke cijene usluga pojedinih dobavljača. Primjerice, za održavanje sustava BIAS (za pohranu i arhiviranje podataka), shodno ugovoru od 5.11.2008., koji je sklopljen s tvrtkom King ICT utrošeno je 6,5 milijuna kuna, iako usporedba pokazuje kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka (Legato extender) kod dobavljača STORM Computers košta 284.133 kune za jednu godinu iz čega je očito koliko je ogroman nesrazmjer cijena kod oba sustava.

Nadogradnja sustava

Taj ugovor kao da nije bio dovoljan, već je ugovorena nadogradnja istog sustava vrijedna 1,06 milijuna kuna za kojeg sudski vještak konstatira kako bez detaljnog troškovnika nema pregleda troškova, pa je skrivena i marža. Ista iznosi oko 8.000 posto, jer je riječ o proširenju sustava na 9 terabajta i 2 terabajta (TB), a danas cijena jednog TB podataka iznosi okvirno oko 600 kuna za kućnu i 1.200 kuna za serversku upotrebu. Do sulude marže od 8.000 posto dođe se ako se uzme u obzir da je postavljeno svih 11 terabajta za cijenu od 1.200 kuna. Posao je takav da je slanje svake datoteke u BIAS sustav u stvari ugovoreno kao održavanje softvera, pa tako King ICT naplaćuje svaki podatak u istom sustavu. Primjerice, stvar funkcionira identično kao kada bi bilo tko kupio fotoaparat, a onda bi svaka pohranjena fotografija u memoriji potpadala pod održavanje, te bi tako trebalo platiti naknadu za svaku fotografiju, što bi automatski višestruko premašilo vrijednost samog fotoaparata. Za King ICT zanimljiv je i ugovor vrijedan 9,4 milijuna kuna za uslugu nadogradnje i održavanja SMS nadoplate i naplate putem web portala, jer se prema stručnim procjenama takvi sustavi kreću do maksimalno nekoliko milijuna kuna ukoliko je riječ o jako zahtjevnim i kompliciranim sustavima. King ICT također održava nezavisni analitički izvještajni sustav NAIS, što je HAC koštalo oko 6 milijuna kuna. (Darko PAJIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter