U Gustu valu stiže kamenolom i asfaltna baza

U posebnoj sobi moći će se miksati boje
U posebnoj sobi moći će se miksati boje

Gradnja kamenoloma i asfaltne baze u blizini Čabrunića bit će tema večernjeg skupa mještana koji je danas u 18 sati u mjesnoj čitaonici sazvala inicijativa građana sela Čabrunići. Sastanak, na koji su pozvani i predstavnici Općine Svetvinčenat, održava se u jeku Javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za zahvat "Eksploatacija teh.-građ. kamena na eksploatacijskom polju Gusta vala, asfaltne baze i betonare u industrijskoj zoni Gusta vala", a koja je otvorena do 30. studenog.

- Slučajno smo došli do informacije da se u blizini sela Čabrunići planira graditi kamenolom i asfaltna baza Ceste Pula. Eksploatacija bi u prvoj fazi bila na 23 hektara, poslije bi narasla na 30 hektara, a završno na 150 hektara. Bojimo se za svoje zdravlje i zdravlje naše djece. Proučavamo studiju utjecaja na okoliš i nalazimo da će se frapantno velike količine nafte i bitumena izgarati na tom području, a da ne govorimo o prometu. Ucrtali su cestu uz samo selo, njome će voziti 50, 60 teških kamiona svakodnevno, rekao nam je Dalibor Buršić, jedan od inicijatora skupa uz Ivana Milovana.

Očekuju načelnika i pročelnika

Navode da se Gusta vala, gdje je zacrtana eksploatacija, nalazi 500 metara od Čabrunića i 700 metara od Cukrića. O tome su izvijestili mještane na sastanku održanom proteklog vikenda, a danas očekuju da se skupu odazovu i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibora Macana i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Alen Doblanović.

Mještani Čabrunića najavljuju i da će biti prisutni i aktivni na izlaganju zakazanom za srijedu 22. studenog u Mediteranskom plesnom centru Općine Svetvinčenat s početkom u 17 sati. Na izlaganju će biti predstavnici investitora, odnosno tvrtke Cesta iz Pule i predstavnici izrađivača Studije, trgovačkog društva SPP iz Varaždina, koji će prikazati tehničko tehnološke elemente projekta kao i mjere zaštite okoliša koje su definirane Studijom. Koordinator javne rasprave je Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije, a javna rasprava se provodi u suradnji s općinskim Jedinstvenim upravnim odjelom.

Primjedbe do konca studenog

Cjelovita Studija utjecaja na okoliš kao i sažetak za javnost bit će do kraja mjeseca dostupni javnosti u Općini Svetvinčenat, svakog radnog dana od 8 do 14 sati, a utorkom od 8 do 17 sati, te u ulaznom holu sjedišta Istarske županije u Puli u Flanatičkoj ulici, radnim danom od 8 do 16 sati. Dokumenti su dostupni i na službenim web stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike (www.mzoip.hr), Istarske županije (www.istra-istria.hr) te Općine Svetvinčenat (www.svetvincenat.hr).

Zainteresirani svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge na Studiju do okončanja javne rasprave mogu upisati u knjige primjedbi koje se nalaze uz izloženu dokumentaciju ili dostave u pisanom obliku, u tijeku roka predviđenog za javnu raspravu, zaključno s 30. studenim 2017. godine na adresu: Istarska županija, Upravni odjel za održivi razvoj, 52100 Pula, Flanatička 29. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter