U Grožnjanu se jede - sirova hrana

Sirovo je zdravo
Sirovo je zdravo

U Grožnjanu tijekom srpnja i kolovoza u Kaya Energy Baru & Designu delicije od sirove hrane priprema tim iz Zagreba. Riječ je o vlasnicima u ovom dijelu Europe jedinog specijaliziranog klupskog restorana Elixir iz Zagreba, supružnicima Darku i Leni Jurić, koji zajednički vode projekt «art of raw food».

Posjetitelji Grožnjana mogu degustirati ekološka vina, ali i razne neobične eliksire i koktele te jela koja se termički ne obrađuju. - Pripremamo jela od povrća, voća, orašastih plodova bez ikakve termičke obrade, koja će zasigurno okusom i izgledom oduševiti i najvećeg skeptika. Također, pripremamo slastice poput sirovih torti i palačinki bez jaja, brašna, mlijeka i šećera, a to se odlično uklapa uz kavu s bademovim mlijekom, kaže chef Darko Jurić.

- Meni je koncipiran na edukaciji, a ljudi koji su se upoznali s ovakvim načinom prehrane oduševljeni su te nam često upravo zbog toga u Grožnjan dolaze stalni gosti iz Zagreba i cijele regije. U Istri se gastro ponuda bazira na pršutu, siru i ulju, i velika mi je želja da se na ovaj način ona podigne na višu razinu, ističe Jurić.

Priprema sirove hrane već je niz godina uobičajena diljem svijeta, no u Hrvatskoj je zaživjela tek prije tri godine. Istrani su se pak s njom mogli upoznati na brojnim radionicama koje je Jurić održao diljem Istre. "U pripremi jela koristim isključivo voće i povrće ekoloških proizvođača, kako lokalnih tako i ono s nedavno otvorene ekološke tržnice u Puli", kaže Jurić.

Priča je krenula prije tri godine kada su supružnici Jurić, dugogodišnji vegetarijanci, pokušali još više profiniti svoju prehranu sirovim jelima. No, već nakon frapea za doručak i izdašne salate za ručak, dočekali bi večeru pomalo gladni i željni nečeg «konkretnog» te bi cijelu priču okončali nečim kuhanim, jer nisu imali znanja ni ideja što pripremati. Darko je dugo živio u Americi i znao je kako bi to trebalo izgledati, tako da su krenuli na vlastitu ruku educirati se i istraživati recepte, restorane...

Rezultat je projekt «art of raw food» kojim educiraju sve zainteresirane i jedinstven klupski restoran u Zagrebu koji radi na principu članstva. Iako sirova hrana naizgled ne daje puno mogućnosti, svi koji se odluče okušati u ovoj avanturi otkrit će nevjerojatne mogućnosti i okuse. A uza sve to, riječ je o izuzetno zdravoj hrani. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter