U Grožnjanu se educiraju budući jazz glazbenici

Dogradnja vrtića na Valbruni (N. O. R.)
Dogradnja vrtića na Valbruni (N. O. R.)

Tradicionalni festival Jazz is Back! BP i ove godine je predstavio u Grožnjanu koncertna gostovanja brojnih jazz velikana iz Hrvatske i inozemstva, a nakon više od dva tjedna svakodnevnih koncerata, festival je u petak zatvoren koncertnom večeri pod nazivom BP Night, posvećenoj osnivaču i dugogodišnjem voditelju festivala, bardu jazza Bošku Petroviću.

Dugu tradiciju kao i festival ima i Ljetna jazz škola Hrvatske glazbene mladeži, koja se od 1999. godine održava u Grožnjanu. A u četvrtak su se pak na pozornici zvanoj Balwan City predstavili polaznici Ljetne jazz škole HGM-a, na večeri naslovljenoj "Mlade nade jazza - Jazz School Finale". Međunarodna ekipa mentora Ljetne jazz škole HGM-a - američki trombonist Luis Bonilla, zatim austrijsko američki trubač James Robert Rotondi, američka pjevačica Charenee Wade, hrvatski pijanist Davor Dedić, američki bubnjar John Riley, hrvatski gitarist Elvis Stanić, američki kontrabasist Andy McKee, kolumbijski pijanist Hector Martignon te austrijski saksofonist Karlheinz Miklin - podučavali su umijeću jazza čak 49 polaznika Ljetne jazz škole HGM-a.

Polaznici su u Grožnjan pristigli iz svih dijelova svijeta, a u cjelovečernjem koncertnom programu, brojnoj publici su predstavili vrsne interpretacije raznovrsnog programa. Tako su se tu našli jazz klasici poput "Blue Moon", "Good Bye Pork Pie Hat", "Caravan" i druge, a bilo je i skladbi mentora škole, dok je zanimljivo da su se i polaznici okušali u skladanju, pa je tako izvedena skladba gitariste Tina Takača naslovljena "3:46".

Teško je izdvojiti ikoga od polaznika koji su nastupili - jer, dok su neki tek krenuli sa svojim prvim jazz koracima, drugi se pak svojim umijećem mogu svrstati uz bok profesionalnim glazbenicima. Neki ansambli su bili sastavljeni isključivo od polaznika, dok su u drugima pak polaznici svirali s mentorima, a brojna publika je svaku izvedbu nagradila glasnim aplauzom. Program je vodio Luis Bonilla, te je u više navrata spominjao velikana jazza, vibrafonistu, skladatelja, pedagoga i jednog od osnivača grožnjanskog festivala Jazz is Back! - Boška Petrovića - kojemu u čast festival u svom nazivu i nosi njegove inicijale. Jer, on je u mnogim mladim glazbenicima zasijao sjeme jazza, a nakon što je preminuo, Grožnjan je preuzela kvalitetna ekipa na čelu s Dubravkom Dujmović Kušan iz Hrvatske glazbene mladeži i međunarodnim timom profesora, koji se brinu da mladi glazbenici dobiju kvalitetno glazbeno obrazovanje, što su itekako pokazali na završnom koncertu.

Organizatori festivala Jazz is Back! BP su Općina Grožnjan, Polivalentni centar Grožnjan i Hrvatska glazbena mladež. (Napisala i snimila Tea TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter