U Grimaldi centar izvrsnosti, a u Cerovlju letjelište

Draguć (M. MIJOŠEK)
Draguć (M. MIJOŠEK)

Vijeće općine Cerovlje prihvatilo je Program ukupnog razvoja općine (PUR), temeljni strateški dokument koji služi kao okvir lokalnoj samoupravi u planiranju i provedbi razvojnih politika, vodič je potencijalnim investitorima i donatorima, a bez njega se ne može konkurirati ni za potpore iz strukturnih i kohezijskih fondova EU-a. Dokument je strateškog karaktera pa se prema potrebama može nadopunjavati, pojasnili su Irina Lovrić, jedna od izrađivača programa, i općinski načelnik Emil Daus koji je dodao da je izrada Programa plaćena europskim sredstvima.

Vodovod i kanalizacija

Prilog PUR-u je i popis projekata važnih za općinu, koji počinju izradom planskih i strateških dokumenata. Tako će druga izmjena Prostornog plana uređenja općine koštati 150 tisuća kuna, dokumentacija za uređenje poslovnih zona kroz razvoj poduzetničke infrastrukture investicija je od tri milijuna kuna, a za nastavak izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području općine treba osigurati 40 milijuna kuna. Sustav odvodnje gradi se u naseljima Draguć, Grimalda-Cerje-Podmeja, Novaki Pazinski, Cerovlje, Previž, Borut, Pagubice i Gologorica. U Draguću se bliži dovršetku, za Grimaldu je pripremljena dokumentacija i projekt je spreman za prijavu na natječaj, u Gologorici je projekt u fazi pripreme, a za ostala se naselja dovršava izvedbena dokumentacija.

Projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava u Pazu (II.-III. faza) s manjim ograncima u Draguću vrijedan je 15 milijuna kuna. Budući da je općina Cerovlje ispod 80 posto pokrivena vodoopskrbom, ovim će se približiti županijskom prosjeku od 99 posto. U nerazvrstane ceste do 2020. planira se uložiti 10 milijuna kuna, a prioriteti su ceste Zajerci-Draguć, Draguć-Vala te Dausi-Bregi. Za cestu Zajerci-Draguć izrađuje se dokumentacija, a ostali su projekti u pripremi. Za proširenje i sanaciju groblja u Borutu, Gologorici i Pazinskim Novakima planirana su dva milijuna kuna. U staroj školi u Grimaldi planira se urediti Centar izvrsnosti, zapravo edukacijski centar za mlade, procijenjen na 1,5 milijuna kuna.

Kulturna baština i promet

Za izgradnju i rekonstrukciju javne rasvjete planirano je 500 tisuća kuna. U sklopu turističke revitalizacije kulturne baštine za projekt Srednjovjekovni kašteli na području Paza i Gradinja planirano je 700 tisuća kuna. Kako bi se povećala turistička ponuda i prometna povezanost središnje Istre, planira se izgradnja i uređenje sportsko-rekreacijskih zona sa sportskim letjelištem u Cerovlju, a za taj je projekt planirano sedam milijuna kuna. U visokoj je fazi pripreme gradnja Centra za pčelarstvo i pogona za preradu meda i ostalih pčelinjih proizvoda u Cerovlju, vrijednog 10 milijuna kuna.

Općinske nagrade

Na Dan općine Cerovlje, 22. lipnja, odlukom općinskog vijeća zahvalnicu općine dobit će Udruga mladih Pagubice za izniman doprinos u očuvanju i promicanju istarske tradicijske glazbe među mlađom populacijom. Plaketu općine Cerovlje dobit će Anton Tominić, vlasnik kovačkog obrta Istrakov, za očuvanje višestoljetne tradicije ovog kraja.

Manjak u proračunu 481 tisuća kuna

Lanjski prihodi općine Cerovlje iznosili su 4,37 milijuna kuna, 904 tisuće manje od plana. Manjak je nastao zato što do konca godine Regija Veneto nije doznačila svoj udio u podmirenju troškova za uređenje Kuće fresaka u Draguću, pojasnila je Romina Bašić, u općini zadužena za proračun. Dodala je da je u međuvremenu dio tog duga podmiren pa trenutno općinski proračun bilježi manjak od 481 tisuću kuna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter