U Grčkoj uhićeno 1.130 imigranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčka policija priopćila je u nedjelju da nastavlja s uhićenjima ilegalnih useljenika u središtu Atene, gdje je privedeno više od tisuću osoba.

Po novim podacima policije objavljenim u nedjelju, "policija je u subotu privela 4.900 ljudi i uhitila 1.130".

"Redarstvena operacija kojoj je zadaća protjerivanje osoba bez osobnih isprava nastavlja se", ističe se u kratkom priopćenju policije.

Operacija pod nazivom "Xenios Zeus" (po imenu vrhovnog starogrčkog božanstva Zeusa, kojemu je jedan od epiteta bio Xenios, zaštitnik gostiju), počela je u četvrtak uz sudjelovanje 2.000 policajaca u Ateni i 2.500 u pograničnom okrugu Evrosu, inače prijelazu za turske imigrante.

Cilj je operacije "vratiti ilegalne useljenike u njihovu zemlju, zatvoriti granice kako bi Atena ponovno postala metropola u kojoj vlada pravo i u kojoj se dobro živi", rekao je policijski glasnogovornik Christos Manouras.

Grčka želi poručiti da tim ljudima ne može osigurati ni posao, ni boravišnu dozvolu, rekao je. Konzervativni premijer Antonis Samaras koji od konca lipnja predvodi koalicijsku vladu desnice i ljevice, obvezao se da će zaustaviti "najezdu ilegalnih useljenika".

Policijska operacija provodi se dok se u Ateni "trojka" - Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - s grčkim vodstvom dogovara o novom paketu štednje vrijednom 11,5 milijarda eura za 2013. i 2014. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter