U Grčkoj prosvjedi protiv štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 17.000 ljudi, po procjeni policije, prosvjedovalo je u subotu navečer u Solunu na poziv sindikata protiv politike štednje koja se već četiri godine provodi u Grčkoj.

- Svi zajedno u borbi protiv štednje i siromaštva, pisalo je na najvećem transparentu sindikalne središnjice u privatnom sektoru GSEE-a i u javnom sektoru Adedyja, izvijestio je novinar France Pressea.

Oko 4.500 redarstvenika bilo je raspoređeno u Solunu, drugom po veličini grčkom gradu na sjeveru zemlje, da bi spriječili nerede.

Prosvjednici su u povorci prošli kroz gradsko središte koje je više od četiri sata bilo zatvoreno za promet.

Prosvjedni skupovi su organizirani u prigodi otvorenja 78. međunarodnog sajma u Solunu u subotu ujutro. Sajam je otvorio premijer Antonis Samaras koji je naglasio potrebu nastavka gospodarskih reforma.

Uz glavnu sindikalnu povorku održala su se još tri skupa, skup izvanparlamentarne ljevice, udruga i stranaka koje se protive otvaranju rudnika zlata u području blizu Halkidika i komunističkog sindikata Pamea.

Aleksis Cipras, predsjednik najveće oporbene stranke, Koalicije radikalne ljevice Syrize, sudjelovao je u prosvjedima i pozvao na prijevremene izbore da bi se odbacila politika štednje.

U Grčkoj opet raste socijalno nezadovoljstvo, napose nakon vala promjena u javnim službama koje je nedavno počela vlada u sklopu restrukturiranja javnog sektora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter