U Grckoj još nema dogovora, eurozona ceka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grcki stranacki celnici pokušavaju se u utorak dogovoriti o novom premijeru dok Europska unija vrši pritisak na Grcku da prihvati europski plan za izvlacenje zemlje iz dugova i na taj nacin okonca i prijetnju euru.

Nakon prvih znakova da bi sporazum o novoj koaliciji nacionalnog jedinstva mogao biti brzo postignut, cini se da napori socijalista i konzervativnih stranaka da sastave vladu koja ce privremeno voditi zemlju do izbora u veljaci gube zamah.

U ponedjeljak se nisu uspjeli dogovoriti tko ce voditi koaliciju unatoc tome što je kao favorit u prvi plan izbio bivši potpredsjednik Europske središnje banke Lucas Papademos.

"Danas je posljednja prilika za dvije glavne stranke", piše u svom uvodniku dnevnik lijevog centra Ta Nea. "Oni moraju sastaviti dovoljnu jaku vladu kako bi izvukli zemlju iz živog blata", piše list.

Vlada ce održati izvanrednu sjednicu u utorak i dužnosnici su izjavili da su u tijeku pregovori o "100-dnevnoj koaliciji" koja mora dobiti odobrenje parlamenta za plan izvlacenja zemlje iz dugova.

Frustracija je ocita i u Bruxelleesu gdje dužnosnici govore da nova vlada mora pokazati da je ozbiljne glede provodenja obecanja koje je Atena dala EU-u i MMF-u za zamjenu za 130 milijardi eura pomoci za rješavanje dužnicke krize. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter