U Gradu Rovinju bez božicnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Giovanni Sponza, njegov zamjenik Marino Budicin i šefica gradskih financija Milena Obrovac na konferenciji za novinare u utorak najavili su da se na kraju godine nece isplatiti božicnice i da ce se od pocetka 2010. place gradskih službenika i zaposlenika gradskih poduzeca i ustanova smanjiti za deset posto. Rijec je o 250 zaposlenih koji place dobivaju direktno iz proracuna i njih 175 iz gradskih poduzeca.

- Podsjecam da smo svim korisnicima proracuna vec smanjili donacije pa su nove mjere štednje nastavak programa stabilizacije gradskog proracuna, koji se zbog ekonomske krize slabije puni. Ovo je samo dio programa mjera stabilizacije u koji smo uvrstili smjernice daljnjeg razvoja Grada i podršku ciljanim investicijama koje stvaraju nove vrijednosti i otvaraju nova radna mjesta, najavio je Sponza i napomenuo da ce se ubrzati donošenje strateškog plana razvoja Rovinja i zapoceti izrada razvojnog plana turizma te da ce se prije Božica otvoriti trgovacki centar Lidl, a iduce godine pocet ce gradnja trgovackog centra Mercator.

Objavio je i da je s Maistrom i Adris grupom postignut dogovor o spornom zemljištu u poduzetnickoj zoni Gripole-Spine pa Grad od Hrvatskog fonda za privatizaciju traži dodjelu sedam hektara zemljišta za razvoj poduzetnicke aktivnosti. Postignut je i dogovor sa župnim uredom o zamjeni zemljišta za Valbrunu, gdje ce se graditi novi pastoralni centar. Grad ce zauzvrat dobiti sedam tisuca kvadrata crkvenog zemljišta u Rovinjskom Selu, na podrucju Brunelka, koje je u tamošnjoj poduzetnickoj zoni.

U iducoj godini nastavit ce se dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta. Grad ce podržati udrugu poljoprivrednika Agrorovinj pri osnivanju zadruge u koju ce se moci udružiti robni proizvodaci. Stvaraju se i uvjeti za otvaranje prve rovinjske uljare. Nastavit ce se rekonstrukcija i nadogradnja zgrade Gimnazije, uz koju ce se izgraditi nova sportska dvorana, kanalizacijska mreža u Karmelu, kao i pripreme za plinofikaciju.

Izradu planske dokumentacije za proširenje južne gradske luke preuzet ce Lucka uprava, a nastavit ce se raditi na projektu sjeverne luke. Uz pripremu turisticke sezone u iducoj godini, definirat ce se sadržaji i sanirati gradske crne tocke, nekad poznati turisticki objekti, a danas devastirane Školjka i Lanterna.

- Proracun ne smije biti sam sebi svrhom, vec mora osigurati zadržavanje sadašnjeg društvenog standarda i omoguciti daljnji razvoj Rovinja. Stoga ne možemo biti odvojeni od ostatka zajednice koja je u krizi. Ne bi bilo primjereno da u takvoj situaciji dijelimo božicnice i da zadržimo iste place, zakljucio je Sponza.

Novinari su ga podsjetili da bi se, po kolektivnom ugovoru, place gradskih službenika trebale i povecati. Na pitanje je li o ovim restriktivnim mjerama postignut dogovor sa sindikatima, Sponza je odgovorio da se o tome razgovaralo i da se ocekuje partnerski dogovor. Upitan koliko ce se uštedjeti smanjivanjem placa i hoce li se time pokrpati proracun, Sponza je odgovorio da je rijec o uštedi od 3 milijuna kuna. Po njemu, gradski proracun, koji je vec smanjen za 24 milijuna kuna, a najavljen je i novi rebalans, nema rupa, ali se mora smanjiti javna potrošnja.

- Podsjecam da je gradsko celništvo vec prije lokalnih izbora donijelo nepopularne mjere smanjivanja donacija iz proracuna pa je ovo nastavak odgovornog ponašanja prema javnim financijama, uravnoteženju proracuna i pokretanju razvoja grada, rekao je Sponza.

Novinari su podsjetili Sponzu da je Rovinj prvi u Istri najavio smanjivanje placa. U isto vrijeme Gradskom vijecu je predloženo osiguravanje 755 tisuca kuna za nabavu novogodišnjih paketa za umirovljenike, nezaposlene i socijalno ugrožene gradane. I sami umirovljenici upozoravaju da su medu cetiri tisuce njih i vlasnici nekretnina koje se izdaju turistima, dionica i oni koji dobivaju talijanske mirovine, a njima ne trebaju novogodišnji darovi. Sponza je, medutim, konstatirao da iz porezne uprave ne mogu dobiti podatke kojima bi utvrdili imovinski cenzus svih umirovljenika.


Podijeli: Facebook Twiter