U Gradu ne očekuju prosvjede zbog odluke o bazenu

Simulacija interijera budućeg bazena
Simulacija interijera budućeg bazena

U Komunalnoj palači najavljene su dvije tematske i jedna redova sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Na tematskim sjednicama, koje će se održati sutra i u petak u 12 sati, raspravljat će se o učinjenom u kandidaturi Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te o izgradnji Gradskog bazena. U ponedjeljak je na rasporedu redovna sjednica.

Vaterpolo ili olimpijski bazen?

Ova srijeda rezervirana je za kulturu, a petak za budući pulski bazen. Prema idejnim rješenjima, raspravljat će se o tome hoće li biti "vaterpolskih" dimenzija 34x25 metara ili olimpijskih 50x25 metara, a bio bi smješten na Verudi. Kako je jučer istaknuo predsjednik Gradskog vijeća Robert Cvek, čim bude donijeta odluka koji će se bazen izgraditi, gradonačelnik Boris Miletić uputit će prijedlog odluke na redovnu sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak.

- Tema sjednice biti će izgradnja javnog gradskog natkrivenog bazena. Vanjski suradnici čije smo usluge koristili, poput Dina Krizmanića iz Urbisa, prezentirat će dvije varijante bazena, vaterpolo i olimpijski, te financijske i programske izračune. Profesor Marino Grozed sa Strojarskog fakulteta u Zagrebu prezentirat će parametre energetske potrošnje i održavanja, dok će tehnologiju prezentirati Tomaž Bizajl iz tvrtke Mirthapools, rekla je dogradonačelnica Elena Puh Belci i zahvalila se Koordinaciji udruga i klubova s kojom je gradska uprava održala šest sastanaka i u kojima su predstavnici udruga, klubova i saveza iz plivanja, ronjenja, vaterpola te osoba s posebnim potrebama iskazali zahtjeve koji su preneseni izrađivaču rješenja.

- Kao Grad imamo zadatak ponuditi javni bazen koji će odgovoriti potrebama svih naših građana, djece predškolske dobi, učenika, osoba s posebnim potrebama, osobama treće životne dobi i sportašima. Sjednica će biti prilika da se vidi koje smo sve zahtjeve ugradili u dva rješenja koja će se prezentirati vijećnicima i da oni odluče, s obzirom na financije u pulskom proračunu, koje je rješenje Puli financijski isplativije, poručila je Puh Belci.

Na upit očekuje li u petak na Forumu prosvjede, s obzirom da facebook grupa u kojoj se traži izgradnja olimpijskog bazena u Puli bilježi šest tisuća članova, dogradonačelnica je odgovorila niječno jer, smatra, veliki dio te grupe su klubovi i ljudi koji nisu iz Pule.

- U obzir da raspravljaju o izgradnji bazena iz proračuna kojeg pune samo Puljani dolaze samo izabrani vijećnici koji su predstavnici svojih građana. Naravno da je interes za ovim projektom velik. To je samo potvrda nastojanja Grada da se ovakav sadržaj konačno izgradi nakon dugog niza godina čekanja. Ustvari, jedva čekamo da počnemo graditi bazen, zaključila je dogradonačelnica, koja navodi da će već u utorak, na Dan žena nakon što Vijeće odluči u ponedjeljak o izgradnji bazena, početi realizacija projekta izgradnje pulskog bazena, a to znači izrada projektne dokumentacije i prijepis zemljišta Pula sportu kako bi odmah krenuo u javnu nabavu.

Odluka o prijestolnici kulture 24. ožujka

Sutra će, pak, gradski vijećnici u podne saznati o učinjenom u protekle dvije godine u kandidaturi Pule za prijestolnicu kulture. Doduše, osim informiranja nejasno je zašto je ta sjednica nazvana tematskom s obzirom da je Vijeće prije dvije godine već jednoglasno podržalo kandidaturu, da su kandidature gotove i u samoj završnici očekuje se proglašenje koji će hrvatski grad ponijeti titulu. No, pročelnica kulture Jasmina Nina Kamber pojasnila je da se bliži kraj odabiru pa otuda i upoznavanje vijećnika s učinjenim.

- Prije dvije godine Vijeće je jednoglasno podržalo kandidaturu Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine i sada će im se predstaviti što smo napravili. Našoj kandidaturi dalo je potporu i suradnju 217 europskih partnera, 27 europskih gradova i 427 europskih umjetnika. Pulu će 19. ožujka posjetiti Europsko stručno neovisno ocjenjivačko povjerenstvo, a odluka o pobjedniku očekuje se 24. ožujka. Već sad treba istaknuti da u ovom natječaju nema gubitnika jer je riječ o najvećem natječaju u Europskoj uniji i kojigod hrvatski grad bude izabran za pobjednika svoj program neće uspjeti realizirati bez pomoći drugih gradova, rekla je Kamber. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter